Årets julklapp?!

Hälsa mera

Exakt en månad kvar till tindrande barnaögon, perfekt kokt skinka, glädje och gemenskap och idag presenterades årets julklapp. Alltså... Kommer robotdamssugaren att göra ditt liv lättare och lyckligare? Jag tror inte det. Och ja ä int´ bitter... Men HIU förutspår att robotdammsugaren blir årets julklapp med motiveringen att den "är en symbol för det smarta hemmet där vi söker hjälpmedel för att öka livskvaliteten genom tidsbesparing och ökad bekvämlighet i vardagen".

Visst, bekvämligheten ökar. Men: är det ökad bekvämlighet vi behöver? Behöver vi inte röra på oss mer? Och visst: vi sparar tid genom att inte behöva dammsuga. Men är det bara kvantitetstid vi behöver? Behöver vi inte fylla tiden vi har med kvalitet istället?  

Med tanke på hur bekvämt vi har gjort det för oss för att spara just tid (bilar, hemleverans av mat, rullband och -trappor, drive throughs, fjärrkontroller, elcyklar, bakmaskiner, datorer, hjulet...) är det ganska konstigt att vi inte har fått mer tid. Tid är egentligen det enda vi INTE har fått när jag tänker efter. Vi skriker högre och högre efter mer tid ju fler tidsbesparande hjälpmedel vi skaffar oss. Och bekvämligheten har gjort oss till ett gäng passiviserade individer som kanske tar bilen till gymmet någon gång i veckan, där vi parkerar så nära dörren vi kan och tränar mer eller mindre intensivt en timme för att sedan stressa ut till bilen, ta den hem och passa på att göra massa måsten när vi ändå har en dammsugare som gör jobbet. Vi trasslar in oss i livet helt enkelt, när det kanske är enkelt som är grejen egentligen?

Jag tror inte att jag är den enda som kan kläcka ut mig "om jag bara hade mer tid, då..." Då ska jag koppla av. Då ska jag umgås med mina nära och kära. Då ska jag reflektera över livet. Då ska jag röra mig mer i vardagen. Då... Kan det vara så att bekvämligheten och tilltron till att alla tidsbesparande maskiner ska lösa livet livet åt oss har gjort oss så passiva att vi inte ser minutrarna för alla timmar? Att vi inte tar tillvara de minutrar vi har när dammsugaren gör jobbet? Att vi inte använder tiden som vi egentligen vill och fyller den med kvalitet? Jag tror det.

På fredag får du veta vad de kvinnor i den allra bästa av dammsugaråldrar (35-55 år) som jag har intervjuat för en tjänst jag lanserar till årsskiftet tycker om brist på tid och energi och vad de drömmer om att göra åt det. Kanske kan du sno inspiration från deras drömmar? För att spara tid och slippa drömma själv menar jag;-)

Vad jag tycker att årets julklapp borde vara? Mer vardagsmotion och reflektion åt folket samt en stor dos välgörenhet. Länk till min dröm Länk till HIU och årets julklapp: HIU

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.