5:2

Hälsa mera

Fredag. Igen! Och dags för veckan ord hos oss på Hälsa mera. Igen! Precis som i skolan... 

Veckans ord den här veckan är kanske inte så svårstavat men väldigt innehållsrikt (i alla fall om vi inte tänker innehåll som i kalorier).

5:2

5:2 (uttalas femtvå) har ju blivit namnet på en diet som fick en skjuts på diettopplistan (om nån sån hade funnits) under våren när Michael Mosley pratade om den i SVT:s Vetenskapens Värld (ett för det mesta kanonintressant program - roligare än skolan...). En diet på allas läppar, men kanske inte i allas magar? En annan fråga är om det är en övergående trend det här, eller en början på ett nytt sätt att leva?

E sak är i alla fall säker: vi äter i regel för mycket mat i vår del av världen. Och rör oss för lite. I alla fall för att vi ska må bra, både nu och sen.

Dieten är en intermittent (ung. avbruten) fasta som innebär att du äter som vanligt (utan att môla och överkompensera fastedagarna) under fem dagar/vecka och fastar under två (24 hr) inte på varandra följande dagar. Egentligen inte svårare än så! Till och med enklare än så, för de där två fastedygnen "får" du ändå stoppa i dig 500 kcal om du är kvinna och 600 kcal om du är man. Väljer du rätt mat här kan det bli en rejält fylld tallrik. Eller två...

Genom den här kaloriminskningen under kort period stressas kroppen (jodå, stress kan vara av godo, det får du veta mer om här på bloggen snart) och tvingar igång immunförsvar och försvar mot åldrande. Viktminskning kommer som en liten (eller stor?) extrabonus, men är inte huvudsyftet. Faktiskt!

Varken Malin O eller jag förespråkar bantning, svält, pulverdieter eller dieter överhuvudtaget. Vi gillar mat. Vanlig mat. Varierad mat. Jag äter visserligen inte kött, vilket många kan tycka är ovanligt, men... du fattar grejen. Det har vi ju redan bloggat om. Men nu har jag ändå testat det här med 5:2 tillsammans med min man. I fem veckor än så länge och vi kommer att fortsätta! Jodå, klart jag är hungrig ibland under fastedygnet, men det känns ändå kanonbra! Vi är båda två pigga och inser hur mycket onödig mat vi stoppar i oss (då är jag ju ändå en hyfsat hälsomedveten tjej;-). Ibland för säkerhets skull sådär, om jag ska träna till exempel. Eller vet att jag ska vara borta från ställen med vettig mat en stund. Jag klarar mig mycket mycket bättre än jag trodde var möjligt och det är inte svårt att bli tillräckligt mätt på de där 500 kalorierna/fastedag. Jag har tränat under fastedagarna och väljer jag bara mitt matintag med omsorg verkar det inte vara något problem alls. Min man säger att de största förändringarna för honom är att han äter bättre även de dagar då vi inte fastar (bravo! på den säger jag) och har hittat två hål in på skärpet...

Vill du veta mer om 5:2-dieten, eller kompisen 16:8? Vår inspiratör Ola pratar mer än gärna om det under en kortare eller längre inspirationsföreläsning fylld av tips och tricks kring det här med periodisk fasta. Kan ju vara nåt att samla kollegorna kring? Vem vet; kanske säljer ni bättre? Producerar mera? Och har roligare tillsammans? 

Sista ordet i dietdebatten är inte sagt, det är jag övertygad om, men det här känns hälsosamt. Och bra. Och mer som ett sätt att leva än att hålla en diet. Imorgon tänker jag leva livet på årets kräftskiva till exempel. Oavsett om du har testat 5:2-dieten eller inte, så kan du i alla fal stava till den nu;-)

Go o gla fredag på dig!

Malin L

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.