Aktuella antioxidanter

Hälsa mera

Naturen säger varsågod! Môla och mumsa bäst du vill, helt enkelt. För svårt är det ju inte, att äta massa hallon. Eller hur? Och som de växer just nu, har du sett? Har du plockat? Ätit? 

Hallon och andra goa bär som blåbär (hittar jag inte många i skogen just nu, du har sett det bruna blåbärsriset va?), björnbär (de är på gång, men inte mogna än) och jordgubbar (plockar fortfarande från pallkragen) är fullknôkade med antioxidanter. Antioxidanter är betydelsefulla när det gäller att förebyga cancer, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Ny forskning visar också att halten av antioxidanter är högre i bär som är ekologiskt odlade än de som odlas med s.k. konventionell teknik.Viva ekologiskt! Länge leve naturen och dess fantastiska förmåga att ge oss medicin som smakar godis!

Visst, det går att stoppa i sig antioxidanter i tablettform, men det visar inte samma positiva effekt som ätande av olika frukter, bär och grönsaker gör. Forskarna (och jag, som inte alls har nån vetenskaplig grund till det, bara en känsla) menar att kombinationen av olika ämnen ger större effekt än bara antioxidanterna i sig. Men ändå; det antioxidanterna i första hand ordnar med är att de hämmar tillväxten av fria radikaler och de radikalerna är radikalt dåliga för oss. De orsakar nämligen massa skada i våra celler genom att sno elektroner och skapar obalans, som kan leda till sjukdomar som cancer. Antioxidanterna stabiliserar! 

(tänker skriva mer om fria radikaler nästa vecka - fortsätt hänga med oss!)

Hälsar harmoniskt och balanserat från de ekologiska hallonsnåren. Tröstar mig i ÖIS-bedrövelsen med ett rödblått mellanmål; hallon, blåbär (och vit keso). Vilka antioxidanter hälsar du välkommen idag?

Malin L

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.