Alla våra ursäkter - vilken ursäkt är din bästa?

trött löpare, ursäkt, självsabotör, Malin Lundskog

Ursäkterna vi skyddar oss med
De är nästan omöjliga att avslöja för sig själv, ens egna ursäkter. Oftast är de så invanda att vi inte tänker på dem. Och tänker vi på dem tror vi på dem. Och ger upp tankarna på hälsosamma vanor, ett schysst förhållande till mat eller bättre sömn och så vidare.

Ursäkterna finns hos oss för att skydda oss, för att vi ska slippa skapa förändring i vårt liv. De är ett resultat av att hjärnan inte vill att vi ska ändra på något och skaffa nya vanor. Hjärnan har ju full koll på läget som det är. Jobbigt att ändra på det ... 

Jag har tränat på att hitta mina och andras ursäkter
Under alla de år som jag har föreläst, workshoppat, tränat och väglett människor till goda vanor har jag stött på den ena ursäkten värre än den andra, både hos mig själv och andra. Och hey! Jag går inte bara på mina egna, de här ursäkterna är så fiffiga att inte bara lurar den som har och uttalar dem, utan även den som lyssnar på dem. 

Jag har gått på att mina pt-kunder inte har tid att träna. Jag har låtit mig luras av deltagare på workshops som måste göra ordentliga omtag och inte kan ta en sak i taget. Och kvinnan som under ett försenat (ett av många försenade) vägledande hälsopepp-samtal ursäktade sig med att hon hela tiden glömde tiden för våra samtal, hon fick min fulla sympati. Men - allt det här var då. Nu är nu och jag har lärt mig att genomskåda ursäkterna. Andras och mina! Jag såg därför extra mycket fram emot eftermiddagens kurstillfälle här på Masesgården då vi pratade ursäkter.

Modigt att våga se sina ursäkter
Vilka insikter det väcker och vilket mod det kräver att faktiskt våga se sina ursäkter och också ta tag i dem. Vända dem och se till att de hjälper en istället för stjälper en. Du vet när man drömmer om att starta ett företag, drömmer om att resa, drömmer om att ha mer fri tid, om att skriva den där boken. Man börjar verkställa drömmen och helt plötsligt strular allt till sig. Det går inte alls som man tänkt sig. Självsabotörerna har startar sin kampanj för att hindra dig att göra det du verkligen vill göra!

Det är tråkigt att träna. Japp, det må hända att du tycker det, men det finns många saker som är tråkigare var så säker... fundera lite så lovar vi att träningen skjuter upp sig högre upp på roligt listan på direkten.

Jag har inte tid... men vem tusan har tid? Eller är det kanske så att tid är det enda vi har, egentligen? TA DIG TID. Basta.

Jag känner mig trött. Känn inte efter så himla mycket, bara gör. Och gör det till vad det blir, anpassat efter hur du mår just idag.

Jag börjar på måndag... Tur att det finns så många måndagar, eller hur? Människor som skjuter upp saker håller ofta på så hela tiden. Hoppsan, livet sprang visst förbi och imorgon/på måndag/nästa vecka skulle du ha gjort det...

Jag ska bara... som Alfons Åberg sa. Tänk om du istället skulle bara det viktiga (och jobbiga) först? 

glömska, ursäkt, självsabotör, Malin Lundskog
Nej! Oj! Jag glömde ...

Det här är bara några av alla ursäkter som pratar strunt med oss. Glömskan, hopplösheten, jante, offerkoftan, strutsen, analysera paralysera är några andra. De kommer med olika anledningar till att du inte ska förändra något men de har olika sätt att säga det på. 

Det är otroligt spännande att lära känna dem. Och otroligt jobbigt. Vad ska jag skylla på nu liksom ... 

Har du några ursäkter som kommer tillbaka hela tiden? Jag är till exempel väldigt glömsk när det kommer till sådant jag inte tycker är ett dugg roligt att göra. Oj, jag glömde ... (händer även den bästa, men inte så ofta)

Mer om de här ursäkterna (och annat hälsosamt) hittar du i boken Glad Fri Stark, som jag släpper den 2/12. Vill du haffa dig ett ex till releasepris använder du den här länken: Boken GLAD FRi STARK till releasepris

PS. Du som tycker att du inte har tid att träna, här bjuder jag på träningen du hinner med. 

 

Comments

Permalink

Oh vilken briljant reflektion - kring något som är som pyspunka på cykeln; det tar energi (analogin är luft) fast i så liten mängd att man knappt märker det... och ett tu tre så är man helt dränerad liksom!

Permalink

Vilken bra ide, att prata om det vi alla gör - ursäkter/vita lögner.
Viktigast är ju att en själv inser vad en gör. För är det ok med en själv är det väl inte så mycket att göra. Men om en egentligen inte vill komma med ursäkter hela tiden. Skapa perspektiv! Och det var väl det du gjorde med workshopen...

det var vad jag gjorde med workshopen i alla fall. Att komma till den där insikten är den jobbiga biten, sen är det (som du skriver) upp till en själv att vara okej elle inte med det.

Heja dig!

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.