Allt eller inget - från sabotage till succé

Allt eller inget, självsabotörer, författare, hälsa, Malin Lundskog, mindset,

Allt eller inget

Allt eller inget - en självsabotör som jag träffar på bland både kunder, nära och kära. Som jag har lärt känna genom dem, men inte kände igen i mig själv. Tills ... typ nyss! Ha ha ha - i början av året bestämde jag mig för att blogga varje dag. Jag planerade in tid för bloggandet och jag lade upp olika teman för olika veckodagar. Tisdagar skulle det bloggas om självsabotörer. Minsann. Om en målbildstränare och godavanor-missionär har gjort som hon sa? Näe. Och nu ska du få veta varför. Och hur sjutton hon ska lösa det hela. Häng med! 

Självsabotörer - vad är det? 

En snabbis om fenomenet självsabotörer (länkar längst ner till fler inlägg som förklarar ännu mer). Självsabotörer är ju de som smyger fram när vi ska göra saker vi inte är vana vid. Kanske läskiga saker. Eller något som är obekvämt. För att åstadkomma någon form av förändring. De är där för att skydda oss från förändring eftersom förändring kräver så himla mycket energi och vi är skapta för att vilja spara på energi. Då dyker de upp och säger saker som att inte ska väl vi, eller det här är inte min grej, eller jag ska bara först ... Och vi går på det. Stenhårt! Enklast så. Så slipper vi lämna tryggheten i det vi har.

Eftersom självsabotörerna smyger så bra och lurar oss ännu bättre är de svåra att upptäcka. Men när du väl har upptäckt dem, då kan de bli dina mest peppande partners i vilket förändringsarbete som helst. 

Idag berättar jag om Allt eller inget, eftersom det är den som har gjort att jag inte har bloggat om just självsabotörer sedan ... länge. 

Allt eller inget - en värdelös självsabotör

När du vill åstadkomma förändring är allt eller inget inget annat än en katastrof. Ändå känns den så himla go att ta tag i. För det är precis det du gör: kavlar upp ärmarna och tar tag i jobbet som behöver göras. Nu jäklar! liksom ... Du ska minsann gå all in på det här nya. Ja, som till exempel att blogga varje dag, utan att ha koll på vilken tid det tar att producera ett blogginlägg (bilder, SEO, länkar, taggar osv osv). Vilken energi en får av den inställningen. Känner sig stark. Oövervinnerlig. Allt eller inget, let´s go! 

Men ... kruxet med den här inställningen är att när det inte blir allt då blir det inget. När varje dag känns övermäktigt, då hjälper (aja, stjälper) den här självsabotören det hela genom att trösta dig med att det nog inte är någon idé att köra på. En överhoppad dag utan, i mitt fall, bloggande är ett enda stort misslyckande och känslan av att det är lika bra att lägga ner sprider sig. Snabbt. Och kraftfullt. Och det känns jätteskönt. Det blir på något sätt berättigat att sluta blogga. Helt och hållet. Det var ju ändå inte min grej ... Därav inget bloggande på ett tag.

Det här beteendet känner jag igen så väl från kunder som går all in på träningen till exempel (hallå, har du besökt ett gym veckan efter nyår?) och så kommer en dag med sjukdom eller något annat som hindrar träning och genast är loppet kört. Alltså det är inte kört, men om om det finns en Allt eller inget-sabotör inom en så känns det som att det är kört. Ännu en anledning att lita på det lilla stegets kraft som jag brukar tjata om, för att skaffa sig goda vanor. Eller hur?!

Allt eller inget - en fenomenalt fokuserad självhjälpare

Precis som rubriken säger: Allt eller inget kan hjälpa dig att fokusera, för det finns en fantastisk kraft i allt eller inget. Som gör dig fokuserad! Har du dragit fram den här självsabotörern i ljuset och är medveten om den, då kan den hjälpa dig att gå all in. På en. Sak. I. Taget. Sätt delmål. Rimliga mål. Tänk efter först. Eller i alla fall senast när du hör dig själv säga: nu kör vi! All in! Då är det läge att kanske backa tillbaka och se på hur lång sikt du ska köra all in. Ingen av oss fixar det i längden. Kort stunder däremot, har du en enorm kraft i att kunna gå all in, lämna annat åt sidan och fokusera på en sak i taget. Och vips har du gjort om en självsabotör till en fenomenalt fokuserad självhjälpare. Visst är det bra? 

Så, det är vad jag gör nu. En vecka i taget. Dag för dag. Lovar inget, men visst vore det kul om det blev fler inlägg om självsabotörerna? Vet du vad jag också hade tyckt var kul? Om du berättar om du känner igen Allt eller inget, eller om du har något annat exempel på något som skulle kunna vara en självsabotör? Så himla spännande. Och utvecklande!

Vill du bli kompis med dina självsabotörer?

Du har väl inte missat att jag den förste februari drar igång en kurs för dig som vill bli kompis med dina självsabotörer och vända dem till klarhet, mod och kraft? Här hittar du allt om kursen, det finns en variant för dig som vill skaffa hälsosamma vanor (har testat mycket, kommer hela tiden tillbaka till samma gamla vanor ...) och en för dig som jobbar med hälsa och vill hjälpa ännu fler ännu mer. 

allt eller inget, skapa ditt drömliv, självsabotörer, Malin Lundskog, författare, blogg
Boken Skapa ditt drömliv

Skapa ditt drömliv

Genom att lära känna igen dina självsabotörer och göra om dem till självhjälpare kan du skapa ditt drömliv - utan att stå i vägen för dig själv. Vill du veta mer om det söker du på självsabotörer här på bloggen, följ gärna på Bloglovin´ för att inte missa något, och skaffar dig boken Skapa ditt drömliv - hur du vänder självsabotörer till självhjälpare. Boken hittar du hos mig här på siten och självklart också på till exempel Bokus om du vill passa på att köpa fler. 

Fler blogginlägg om självsabotörer du kanske vill läsa:

Vilken är din favoritursäkt?

Jag har slutat att vara en skitstövel

Ses snart igen,

tills dess: HEJA HEJA DIG

Comments

Permalink

Malin, vilket otroligt viktigt ämne och jag tror precis där det är som lättast att stupa. Usch, jag tog ett bloss, nu kan jag lika gärna fortsätta röka igen, liksom. Tänker att det är viktigt att vara snäll mig sig själv och ibland faktiskt se misslyckanden som en del på vägen mot målet. Då gäller det förstås att inte fastna i eller...

Håller helt med dig i att det är jätteutvecklande att se misslyckanden (eller lyckade missar?!) som en del av resan och något att ta lärdom av. Ett steg i taget ...

 

HEJA HEJA DIG!
//Malin

Permalink

Oh den boken vill jag läsa. Har nyligen med erat arbete att uppmärksamma om detta fenomen (självsabotörer) och er fantastiska bok om detta själv flörstått ett och annat om mina tidigare "misslyckanden". Jag är också en allt eller inget person, men försöker nu se att ett steg varje dag tar mig sakta men säkert till målet.

Ja, klart att du ska läsa boken! (Maila mig adress osv, så signerar och postar jag.)

Ett steg i taget och okeja sitt "alltelleringet" genom väldigt kortsiktiga delmål. 

PS. Du vet att kursen Extended Freedom Academy för hälsoföretagare börjar i juni va? Första delkursen: självsabotörer. Varmt välkommen! 

Och hur som helst: heja heja dig med ditt arbete med dig själv!

//Malin

Permalink

Jag vet att jag saboterar hela tiden min egna utveckling genom överträning. Tränar mer än min kropp egentligen tål.

Inte alltid lätt, men så länge man vet på vilket sätt man saboterar kan man ju förändra.

Gillar din tatuering... =)

Insikter som att en vet hur en sabbar för sig själv är super och precis som d skriver: vet en om det, är det förändringsbart. Då kommer görandet! Och jobbet med att tänka längre än näsan räcker ;-) Älskar spring, precis som du? och skulle gärna springa varje dag och hela tiden, men ... för att kroppen ska kunna njuta av springet lägger jag in styrke- och röelighetspass mellan varven. Då är ett supertydligt varför en bra hjälp på vägen!

Heja dig! Berätta gärna hur det går :-) 

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.