Avmåstefiera mera! Tre tips som lättar upp:

avmåstefiera mera, utmattning, stress, hälsa, blogg, tips, Malin Lundskog, Hälsa mera
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Storytel

Avmåstefiera mera

Avmåstefiera mera! Det är tamejtusan ett måste för att du ska känna att du lever livet medan det pågår, inte spara det till sen. Det där med sen har en tendens att aldrig dyka upp. Dessutom är ett måste så himla jobbigt att ta tag i. I alla fall jämfört med sådant en verkligen vill och längtar efter. Måsten är tunga, det hörs ju på namnet? Idag bjuder jag på tre tips som lättar upp dina måsten och livet lättare!

Vill du läsa mer om det här, så är Mikael Daléns bok Kaosologi ett hett tips. Boken hittar du på Bokus och Storytel. Det var med den ordet avmåstefiering kom till världen. Vad jag vet ... Ett genialt ord, för det är ju ingen av oss som inte fattar grejen, eller hur?

Min resa mot ett avmåstefierat liv började innan ordet ens fanns ... 

Ordet måste tynger ner oss och gör det vi måste göra ännu jobbigare. Om vi nu alls måste våra måsten alltså? Det tål att tänkas på och under min väg tillbaka till ett färgglatt liv efter min grå utmattningsdepression jobbade jag massor med det här. Ordet avmåstefiering var inte uppfunnet än, men processen i kroppen som kommer av att känna sig tvungen och att använda ordet måste var densamma. Innan utmattningen hade jag ungefär driljoner måsten varje dag (mmm ... kan vara en anledning till att jag brakade in i väggen), femton år efter tillfrisknandet är mina måsten inte många, livet enklare, jag gladare och ... jag gör minst lika många viktigheter.

Visst halkar jag in i träsket av att överanvända ordet. Som om jag måste städa liksom? Eller blogga? Tvätta just nu? Klippa gräset? Och. Så. Vidare.

avmåstefiera mera, hälsa, blogg, Malin Lundskog
som gjort för måstefrihet ...

Avmåstefiera mera - mina tre tips som lättar upp livet:

  1. Är ditt måste verkligen ett måste
  2. Genomför dina måsten med rätt attityd
  3. Måste du använda ordet måste?

Här kommer förklaringarna:

Är ditt måste verkligen ett måste?

De flesta måstena är verkligen inga måsten. Min viktigaste läxa från sjukdomsperioden är nog att reflektera över hur måstigt det jag tror att jag måste är. Ja, jättejobbigt eftersom vi ofta har så bråttom att vi inte ens reflekterar över att vi inte reflekterar över våra måsten. Men det är så värt att göra det! 

Vissa måsten måste vi: som att röra på oss, se till att vi själva och våra barn får mat i magen, sova på natten och jobba/plugga eller liknande. Men allt det där andra vi ojar över att vi måste: tänk till om det! Bli medveten om vad som verkligen är ett måste. Jag har en känsla av att avmåstefiera mera är ett viktigt måste.

Genomför dina måsten med rätt attityd

Japp! det går att göra även de tråkiga och jobbiga grejerna med ett mindset som gör det lättare. Och roligare! Följer du mig på Instagram så vet du att jag varje dag sätter en intention (brukar dra det i mina stories) varje dag. Idag är den intentionen att jag gör allt med lätthet. Jag väljer alltså att göra även det jobbiga med lätthet och går in i tyngre uppgifter med den inställningen. Det valde jag idag för att jag hade några tråkgrejer framför mig och en väldigt lockande sol och värme drar mig åt andra håll ... Välj ett mindset som skapar en attityd och en känsla som peppar dig, så blir även de där måstena du måste göra enklare att genomföra.

Måste du använda ordet måste?

Det vi säger och hur vi säger det påverkar hur och vad vi känner. Precis som att du faktiskt kan välja mindset, kan du välja dina ord. Tänk om du bytte ut ordet måste till vill? Eller tacksam över? Glad för? Ser fram emot? Helt plötsligt vill vi röra på oss och är tacksamma över att vi har magar att mätta och njuter av att inspirera till goda vanor via bloggen.

När jag började min avmåstefiering var det genom små steg och läxor från min terapeut varje vecka. Läxor som att låta disken stå kvar (eventuellt kanske det kom någon annan och gjorde den, men kontentan var att det var okej att leka med barnen innan jag tog tag i disken) och att strunta i att tvätta (fanns tillräckligt med kläder för alla i familjen utan att jag "måste" tvätta varje dag). Jag var mitt i småbarnsåren när min träning började, därför kretsade många av mina måsten kring sådant som rörde hemmet.

Har du några måsten som du, vid närmare eftertanke, kanske inte måste? Dela gärna med dig - det här är jättespännande att diskutera! 

avmåstefiera mera, hälsa, stress, blogg, Malin Lundskog

Förresten: i min bok GLAD FRi STARK skriver jag en hel del om det hälsosamma med att leva livet medan det pågår och inte spara till sen. Där hittar du även (minst) en modell för att avmåstefiera mera. Läs den gärna. Finns också på Bokus, om du ända ska klicka dig in där. Annars finns den hos mig förstås! Här: GLAD FRi STARK

Fler blogginlägg du kanske också vill läsa.

Är du där du vill vara? 

Efter reflektion - planera och sätt mål

Dagens intention - tips!

 

 

Comments

Permalink

Jamen gisses ja - jag skriver under på allt du skriver här, och tycker det är roligt, för jag har skrivit om mycket av det själv. T ex gjorde jag slut med måsten för många år sedan: https://herothecoach.com/2013/04/04/masten/
Men sen kom de tillbaka och jag höll på att förföras av sirenens sång än en gång och fick göra slut med dem ånyo: https://herothecoach.com/2016/03/19/sirenens-sang/

Härliga inlägg! Och visst är det så, lätt att bli förförd. Om och om och om igen ...

//Malin

Permalink

Jag blev uppmärksammad på det där för något år sedan. Att när jag talade så använde jag ordet måste istället för andra varianter. För jag har aldrig menat det som att någon måste något. Det är en brist i mina ordval, inte ett krav på den jag talar med. Jag tror jag lyckats arbeta bort ordet nästan helt ur min vokabulär. För det fyller aldrig en funktion egentligen. Ingen måste något. Alls. Om det är något som jag känner jag "måste" så tänker jag "bör" istället och då blir det genast ett val. Mkt trevligare :) Så bara genom att ta bort ordet kom jag långt i alla fall. Bra att du påminner och tar upp det här!

Ordet väger mer än en tror ... Tycker i och för sig att borde också är ett ord som genererar dåligt samvete. Som att "jag borde inte äta godis" (men gör det ändå och får dåligt samvete) eller "jag borde träna" (men gör det inte och får dåligt samvete. Inget är rätt eller fel, min känsla bra.

 

//Malin

Permalink

Jag använder sällan ordet måste.. jag har lärt mig senaste tiden 3 andra viktiga ord jag kan jag vill jag kan. För vissa personer kanske drt är lätt men jag kämpar dagligen med detta. Ang storytel o de andra använder jag inte men jag använder spotify och youtube oxh min cdapelare istället
Vet aldrig om jag använder rätt attityd... men ett ste för mig är att jag försöker bjuda på mig själv dagligen

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.