Bästa tipsen för att lyckas med vinterbadet

bästa tipsen för vinterbadet, Malin Lundskog, utonjut, hälsa

Bästa tipsen för att lyckas med vinterbadet!

Bästa tipsen för att lyckas med vinterbadet kommer här. Dels för att jag fick frågor om det efter min senaste vintebad-post på Instagram och dels för att när jag frågade er som läser bloggen om vad ni vill läsa om var just vinterbadandet en framträdande fråga. Så: nu hoppar vi i! Det är enklare än du tror ... Kul tycker jag, som ju älskar havet. Massor!

Så här gör jag när jag vinterbadar:

  • Jag packar handduk och ser till att de kläder jag har på mig är lätta att ta på sig (mjuka och stretchiga!) även när jag är lite småfuktig. Ja, det är inte varje badtillfälle solen strålar och då tycker jag att det är skönt att få på mig kläderna så fort som möjligt och kanske inte orkar torka mig kruttorr. Är det väldigt blött ute tar jag med mig en torr mössa också - vi vet ju var värmen går ur kroppen ...
  • Är det is/frostigt ute kör jag bad med badskor/ullstrumpor för att inte fastna om jag går ner/upp för en badtrappa (du vet, tungan mot en istapp-effekten). 
  • Nej, jag har inte badkläder på mig om jag inte är på ett ställe där det vimlar av folk (det gör sällan det när det är lite kyligare ute). Badkläder blir gôrkalla! Trosor och sport-bh funkar finfint i nödfall.
  • Jag kör gärna dopp av knopp. Älskar saltvatten i håret - bästa stylingtipset jag vet! Även det mest miljövänliga.  Ett hett nybörjartips är att bada med mössan på och inte doppa huvudet. Mössan åker alltid på snabbt efter badet igen och är det riktigt kallt badar jag med mössan på. 
  • Efter det kalla doppet är det fantastiskt skönt att lufta sig. Men om det är jättekallt: torkar jag mig först om fötterna och tar på mig ullstrumporna. Ibland struntar jag i att ta på underkläder på grund av trassligt när en är halvfuktig (vi är många som har kämpat med sport-bh:n i samband med eftersvettningar, det här är samma känsla. Fast kall, he he ...).
  • Börja nu! Ju tidigare på höstsäsongen du börjar att bada, desto lättare att hålla i det. Själv avslutar jag aldrig sommarsäsongen, utan kör på. Men om du har avslutat badandet efter sommaren, börja nu! Det blir inte varmare i vattnet och du blir inte mer laddad för ett bad än du är precis just nu! 
  • Bastu eller en löprunda innan är inte alls dumt, särskilt inte för dig som vill börja testa att kallbada. Värm upp, hopp i. Bästa sortens ut o njut!
bästa tipsen för vinterbadet, springerspaniel, Malin Lundskog
Kläder på? Det är bara för er skull! Mitt sällskap o jag kör nakendopp utanför bild ...

Men varför vinterbada?

Det här var de bästa tipsen för att lyckas med vinterbadet, men jag får också många frågor om varför jag gör det. Gissa va: Jag vinterbadar för att jag kan. Jag vinterbadar för att jag vill. Och jag vinterbadar för att jag mår så himla gôtt av det! Hälsoeffekterna av vinterbad har jag skrivit om förut, du hittar två inlägg här:

Mer information om det hälsosamma med vinterbad: Hett med vinterbad

Här kan lyssna på mig när jag pratar om vinterbad i P4 Göteborg: Malin pratar vinterbad i radion

Ses snart igen,

heja dig sålänge!
//Malin

Comments

Permalink

Oh. Tack för tips. Minsann om jag tine ska se om jag kan utmana mig själv med en löprunda med efterföljande vinterdopp under jul! Så stort tack för beskrivningen av hur du gör - mycket hjälpsamt!

Permalink

Jag har ett egetpåhittat ord för det där. kallar det Sprada. (Springa + bada) har gjort i flera år. I början gjorde jag som du men tyckte det tog för lång tid så jag hoppar liksom i på vägen och springer sen bara vidare. Ja i samma kläder. Funkar förvånansvärt fint! Man blir varm direkt igen. :-)

In reply to by Ingmarie Nilsson

Permalink

... som har hittat på sprada-ordet?! Det har ju slagit!

Tufft att dra på blöta kläder igen! Fattar effektiviteten och enkelheten. (Men: eftersom mitt dopp ofta är stand in för dagens dusch (älskar saltet) så vill jag ha lite fräschare kläder efter dopp.)

 

GOD JUL!
//Malin  

Permalink

Haha - så perfect timing på det här inlägget då. Trillade över en som "kallbadar" som han kallar det och blev nyfiken, så lyckades skaffa mig en invit att haka på honom så preliminärt nästa söndag. Innan dess ska jag vinterbada med tillhörande bastu, men "kallbadet" är ngt annat liksom!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.