Backträning - perfekt att träna tillsammans

backträning, löparglädje, Hälsa mera, Malin Lundskog

Backträning

Löpning går utmärkt att träna tillsammans. Det är till och med perfekt för träning tillsammans med andra. Ja, det är löpning i sin ensamhet också, men idag tipsar jag om grejen med backträning och hur fantastiskt det är att köra tillsammans. Som jag gjorde med en av mina springkompisar häromdagen!

Att springa i backe är bra av många olika orsaker och det är en fenomenal träning av både pannben, benmuskler och hjärta. Yay! Tre-i-en och väldigt mycket godare eftersmak än ett Kinderägg. En av alla fördelar med backträning är att du kan träna det tillsammans med andra, oavsett vilken träningsnivå ni ligger på, hur snabbt ni springer eller hur vana ni är vid löpning. Alla kan hänga med på backträning! Visst är det bra?!

Så här lade vi upp vår backträning
"Ska vi ses på lunch?" frågade Camilla. Och jag sa ja. För jag vet att en lunch med Camilla är detsamma som ut och njut. Som löpning. En lunch varar för de flesta av oss oftast max en timme och det var den tid vi hade också. Gäller att vara effektiv då. Och det är fullt möjligt att träna effektivt och ändå hinna prata massor om allt som finns att prata om under den tiden. 

  • Uppvärmning, med gott snack, kisspaus efter förmiddagens kaffedrickande framför datorn och prat om vad som har hänt sedan sist. 
  • Tio minuters backlöpning. Upp och ner och upp och ner och upp och ner och så vidare. I tio minuter, där var och en körde i sitt eget tempo och ci möttes på lite olika ställen, kunde heja på varandra och där vägen ner tog så lång tid att vi orkade köra på uppför igen. Olika tempo spelar ingen roll!
  • Mellansnack medan vi återhämtade oss och joggade vidare till nästa backe.
  • Sju minuters backträning med löpning på samma sätt som i tiominutersbacken. 
  • Återhämtningsjogg, mer prat och sökande efter en tredje backe, som vi kom på att vi kände för båda två. 
  • Fem minuters backträning. Same procedure ...
  • Nedvarvningsjogg tillbaka till start och sedan for var och en till sitt. Och sin lunch.

På mindre än en timme hann vi springa oss sådär skönt trötta och vi hann att umgås. Fatta hur skönt det var att höra Camillas "Bra jobbat, Malin!" när jag var på väg upp och hon på väg ner! En egen hejarklack ute i skogen liksom. 

Det finns inget som säger att du måste köra det här backpasset tillsammans med någon, men det går. Alldeles utmärkt till och med! Och att vi hamnade på tio, sju, fem minuter beror på att det något var vi ju tvungna att bestämma oss för. Du kan köra en femtonminutersbacke om du tycker det lockar. Eller tre sjuminutersbackar. Eller ... ja, du fattar. Fritt val! Precis som valet att springa är. Men gôtt e d!
 

löparglädje, Malin Lundskog, Hälsa mera, backträning
konstigt - men efter en löparna lyser alltid solen på något sätt ...

Fördelar med backträning

Under backlöpning tränar du ben- och sätesmuskler på väg upp, och du ställer krav på senor och ligament både på vägen upp (hej hälsenor!) och ner (särskilt om du är trött och inte orkar hålla emot med musklerna). Mer om vad som är viktigt att tänka på under backlöpning har jag skrivit här: Backträning - fysiskt och mental stärkande. Kommer alldeles säkert att återkomma till alla fördelar med backträning igen.

Med det sagt: ut och njut!
Vi ses snart igen,
//Malin
 

Comments

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.