Baksidan lår och konsten att ge upp

stretch hamstring

Livesändning i Facebookgruppen Glad Fri Stark
Varje torsdag kör jag livesändning i Facebookgruppen GladFriStark. Då pratar jag om något hälsosamt under cirka fem minuter. Idag skulle det handla om rörlighet. Exakt så: skulle! För det blev inte som det var tänkt. Det blev annorlunda. Det blev bra. Men det blev ingen livesändning om rörlighet. 

Idag var det ju resdags (se gårdagens blogg: Packar bara det viktigaste?) och av den anledningen ändrade jag tiden för sändningen. Ja, jag hade kanske lite otur när jag planerade men jag trodde faktiskt att jag skulle får till en stund på Landvetter. Men ... där var det lite väl mycket iv och rörelse för att ljudet skulle bli bra, så jag ställde in den med väldigt kort varsel. Nej, det kändes inte bra men världen går inte under för det (den gör sällan det, vilket kan vara bra för många av oss att vara medvetna om). 

Jag lovade istället gruppen ett blogginlägg om rörlighet. Det kommer här, men ser inte alls ut som jag planerade eftersom jag inte har tagit några bilder som passar in. Bilderna som skulle plåtas på Landvetter blev inte med, där var det rena snurren eftersom monitorerna med gatenummer inte fungerade som de skulle. Såg ganska roligt ut när folkhopar med varselvästklädda flygvärdinnor i täten rörde sig genom flygplatsen efter att ha blivit ihopsamlade för att hitta rätt gate. Tiden gick liksom åt till att leta gate och titta på alla andra förvirrade resenärer. 

Lite, lite om rörlighet av baksidan lår
Jag kommer självklart att återkomma till rörlighet och även rörlighet av baksidan lår, den så kallade hamstring-muskeln. Vi är många som är stela där. Särskilt vi som springer mycket, men väldigt många andra också. Är du stel och inte har tillräckligt full rörlighet (allt är relativt!) i en muskel kan den inte arbeta ordentligt dessutom hämmar den muskeln som gör motsatt jobb (kortfattat: baksidan lår ser till att du kan böja benet, framsidan lår att du kan sträcka ut benet - de är alltså varandras antagonister). En kort hamstring-muskel kan dessutom blanda annat orsaka trötthet och smärta i ländryggen. Som sagt: det kommer mera om det här! 

Övningen jag gör på bilden här ovan: se till att verkligen ha en rak rygg (typ svanka), tryck sittbenen bakåt och ha så mycket böj i knäleden som du behöver för att stretchen inte (enbart) ska kännas i knävecket. Använd andningen: andas in och sträck på ryggen, andas ut och pressa sittbenen (okej då, pressa hela rumpan) bakåt och magen mot låret. Fortsätt en drös andetag och njut av den sköna känslan av att hitta rätt. Du vet när du gör det. Jag lovar!

Är du så stel att det gör ont?
Är du så stel och stum i muskeln så att det gör ont eller ständigt känns - börja med massage på något sätt (massör, foamroller, kompis som knådar). Då är din muskel kanske så spänd att den inte vill slappna av av stretchen utan behöver mjukas upp först. En jättejätte-stel muskel som du börjar slita och dra i kämpar emot och vid inte alls följa med. 

I´ll be back
Jag lovar också att återkomma om rörlighet här på bloggen. Men just nu känns det som att jag behöver träna på att ge upp. Är jag trött, flygen går från oväntade gater och på det så gick vi ner för landning efter tredje (!) försöket (alltså, jag är inte jätteförtjust i start och landning när jag flyger) så är det hälsosamt att ge upp. Det är hälsosamt att inse att världen inte går under av ett sumpat blogginlägg eller en missad livesändning. Det är hälsosamt att vara snäll mot sig själv och ibland bara gilla läget som det är och njuta av det. Vore ju korkat att inte njuta av en make och några dagars semester. Eller?

PS. Klockan fem i tolv till strax efter tolv är det normalt dags för prat om hälsa i gruppen som fokuserar på glädje, frihet och styrka med hälsan som hävstång, nämligen Facebookgruppen GladFriStark. Du är självklart jättevälkommen att hänga med oss!

Är det något du vill att jag tar upp där? Säg till! Är det något du vill att jag tar upp här? Säg till! Men just nu: jag ger upp. På ett hälsosamt sätt. Lever livet med hälsan i behåll. Och vet du:
 

Vi ses snart!
//Malin

Comments

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.