Challenge the road - nu ger vi oss av!

Hälsa mera

Lystring - alla medlemmar i Challenge the road-gruppen: Grattis! Du har bestämt dig att börja jogga. Kul. Här kommer du varje vecka få ett nytt träningsupplägg och ny pepp för att ge dig bästa förutsättningarna för att lunka, jogga, springa en mil i augusti. Vi siktar på att genomföra Göteborgs Midnatsslopp tillsammans den 23 augusti, men om du väljer att vara med utan att delta i loppet, eller anmäler dig till något annat lopp på en mil runt om i landet – helt upp till dig. Oavsett, så peppar vi varandra. (Och för alla er som nu blivit nyfikna, klicka in på Facebook och bli medlem i gruppen, det kommer göra dig till en löpare - gött va?)

Du kommer kunna välja en grön väg, om du är helt nybörjare i spåret och inte heller tränat speciellt mycket på ett tag. Eller en gul väg, för dig som tränat/tränar en del men som inte joggat så mycket. I början går dessa hand i hand, men ju längre in i utmaningen vi kommer, desto större skillnader kan förekomma.

Veckans försnack:
Ett klassiskt nybörjarfel när man ska börja jogga är att många går ut för hårt och springer för snabbt. Din första uppgift blir att välja ut en runda som blir din runda nu i början. En bana du lär dig. Och som med fördel är flack. Välj underlag – testa dig fram om du gillar grus, asfalt, stig eller spån. Det finns fördelar att inte jogga på för hårt underlag. Tänk också på att din runda ska vara tillräckligt lång för att både kunna promenera dig varm innan du startar, och promenera som nedvarvning. Den kan alltså kännas lite för lång utan att det är något hinder.

För att få leder, muskler och ligament att hänga med bör du som är helt nybörjare köra 1 minuts jogg och 4-5 minuters promenad. Bestäm dig innan för hur länge du ska vara ute, en bra början är 15-20 minuter. Se till att alltid värma upp med promenad, som övergår i snabbare takt för att sedan jogga/lunka. På så sätt mjukar du upp kroppen och låter hjärtat hänga med.

Veckans träningsupplägg (gröna & gula):
Ge dig ut på 2 rundor om vardera 15-20 min. Varva lätt jogg/lunk i ca 1 min med promenad i ca 4-5 min.

Veckans TIPS:
• Planera in dina pass i din kalender – det som planeras blir (oftast) av.
• Ha inte för bråttom i början.
• Var stolt över dig själv när passet är gjort – du är grym som har bestämt dig!

Nu ger vi oss av hörrni'
Nytt upplägg presenteras varje torsdag på bloggen och i gruppen. Du väljer själv om din vecka sträcker sig från torsdag-torsdag, fredag-fredag eller kalendervecka. Gör en plan och håll dig till den, det känns oftast tryggt! :)

/Malin & Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.