Därför ingen skillnad på positiv eller negativ stress

Malin Lundskog stress

Stress är stress
Det som händer i kroppen när du är stressad är samma sak, oavsett om det som stressar dig är roligt eller tråkigt. Det är alltså ingen skillnad på stress och stress, även om vi gärna vill tro det. 

Vad händer när kroppen reagerar på stress?
Det hela börjar ju i knoppen förstås, eftersom det är hjärnan som står bakom allt. Typ. Hjärnan reagerar på faktiska faror och inbillade hot på samma sätt. Den reagerar på bristen på återhämtning och lugn på samma sätt. Hjärnan reagerar genom att skicka ut hormoner, i de här fallen stresshormoner. Hormoner som gör dig fokuserad, motiverad och kraftfull. Hormoner vi behöver för att klara av utmaningar, men som också bryter ner oss. I doser är stressreaktionen allt annat än ett problem, det är när du inte får din återhämtning som det kör ihop sig och blir skadligt. Men det är fortfarande samma reaktion i kroppen oavsett vad som orsakar stressen. 

stress

Positiv stress eller negativ stress? 
Nej, återigen: stress är stress. Det spelar ingen roll vad som orsakar den, men om du verkligen vill ha en indelning så kan du dela in det i kortvariga stressreaktion som positiv och långvarig som negativ. Det stämmer ju inte helt och hållet eftersom den kortvariga kan vara en plåga om det du utsätts/utsätter dig för är jobbigt. Men jag tror att du är med på skillnaden? 

Återhämtningen gör skillnaden på stress och stress
Det är alltså i återhämtningen skillnaden på positiv och negativ stress kommer. Det är med hjälp av återhämtning från det som skapar stress (oavsett hur kul det är) som du undviker den långvariga och skadliga stressen. 

stress

Ett PS, men i alla fall ... det här gör kroppen till sitt försvar:
När det är mycket omkring dig och stresshormonerna poppar runt som galningar i dig, då svarar kroppen bland annat med det här:

- höja blodtryck och puls - du behöver ju vara på helspänn, redo att ta dig an faran
- öka storleken på dina pupiller - så att du ser faran bättre
- minska din aptit - klart att du inte har tid att tänka på mat eller vara hungrig när faran är här
- minska din sexlust - exakt så, inga störningsmoment här inte

Ja, och gå runt med förhöjt blodtryck och hög puls, utan aptit och utan lust att ens kramas - det bygger ingen hälsosam människa det. Kortvarigt ingen fara, långvarigt ... fara på taket. och i din kropp och knopp. 

Tillåter du dig själv att återhämta dig? vad gör du då? Du har säkert tips som någon annan (inkl. mig!) ka ha glädje av. Dela mer än gärna med dig här i kommentarerna. 

Heja heja dig!

stress

PS. Jag återkommer självklart om stress och återhämtning, det är ju ett sorgligt aktuellt ämne med tanke på alla sjukskrivningar. Dessutom har ju själv en bakgrund med utmattningsdepression och pratar en del om det på mina föreläsningar. 

PPS. Följ mig på Bloglovin´ så missar du inga uppdateringar

Jag har skrivit om stress förut. Bland annat de här inläggen:

Inte utmattningsdeprimerad längre

Våga vara nej-sägare

Vila vid vatten

lugnt vatten

 

Comments

Permalink

Så spännande! En av mina uppgifter till nästa skolträff är att göra en presentation om oxytocin och idag har jag suttit och läst/skrivit lite om det. Det är tänker på att hur det är lite som en cirkel. Det parasympatiska nervsystemet aktiveras när vi är lugna och då utsöndras oxytocin som får oss att må bra. Men det finns ju saker vi kan göra för att oxytocinet ska utsöndras, exempelvis vid beröring eller när vi simmar så utsöndras det ju också. Och när det utsöndras så blir vi ju lugna (ja det hjälper i alla fall till) och då aktiveras det parasympatiska nervsystemet.

Sååå... att få beröring är ju exempelvis ett bra sätt för återhämtning!

Permalink

det är superduper för lugnet och ron med fysisk kontakt (frivillig - men det är ju en annan diskussion ...), viktigt komma ihåg när man är som mest stressad och inte tycker sig ha tid med sådant som kramar. 

Låter som en spännande skola!

Lycka till!

In reply to by Anders Gustavsson

Permalink

Vad lärde du dig? Kanske något jag "behöver" blogga mer om?

TACK!

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.