därför sprang jag intervaller i morse

löparglädje, löpcoach, Malin Lundskog, intervaller

En briljant idé - intervaller på morgonen
Ja, det kanske inte framstår som en av mina mest briljanta idéer när jag tänker efter: att springa intervaller i regn, blåst och kompakt decembermorgonmörker. Jag ifrågasatte faktiskt mitt eget beslut om intervaller, men för sent. Då var jag redan där ute och sprang ... 

De här intervallerna körde jag idag

  • uppvärmning ca 10 minuter

 

  • 4 X tabataintervaller (förklarar nedan) med 1:30 mellan varje set enligt följande: 1 omgång höga knän med armar uppåt sträck (ställer en del krav på att hålla bålstabiliteten), 1 omgång skipping fram/sida, 1 omgång skipping med fokus på att lyfta vart tredje knä,  en omgång kick i rumpan. 

 

  • nedvarvning tio minuter plus en lugn cykeltur in till stan (9 km) efter en snabbdusch.

Jag hade egentligen ingen plan. Vaknade. Visste att jag ville springa, insåg att tiden var knapp och trotsade mitt eget mantra om att en kort och lugn njutbar löprunda är gott nog när det gäller hälsan. Kanske till och med bättre än intervaller med tanke på stressnivåerna högintensiv träning drar upp. Men det är ett helt annat blogginlägg det. För en annan dag. Idag bestämde jag över mig själv och bestämde att intervaller passade perfekt, den här varianten är ingenting för dig som samlar kilometer, en kommer inte så långt på löpskolningsintervaller. Och de tär inte heller syftet. Syftet är att hålla perfekt teknik och träna in en skonsam löpteknik som gör att du håller som löpare och kan höja farten utan att slita för mycket på kroppen. Att vara skonsam är viktigt för alla oss som springer. Att vara snabb? Nej, inte viktigt för alla.

Tabata-intervaller
Springer aldrig utan min telefon (nästan). I den har jag en app som heter SIT som jag har inställd på just tabata och därför blev det sådana i morse, så slapp jag att tänka. Appen räknar antalet omgångar jag har sprungit och räknar också upp och ner inför kör och återhämtning genom att pipa så att jag kan ha telefonen i fickan. Det enda jag behöver göra är att springa! Just tabata innebär en omgång på totalt fyra minuter, uppdelat på åtta vändor av 20 sekunders hårt jobb och 10 sekunders återhämtning. Testa vetja!

Löpskolning
Löpskolning har jag bloggat om förut. Mitt senaste inlägg om löpskolning hittar du här - man kan nog inte få för mycket av det. De flesta av oss som springer mycket får tvärtom för lite, så jag är inte bara nöjd över att inte hann att ifrågasätta intervallerna idag. Jag är jättenöjd! Hade jag hunnit det hade jag förmodligen stannat hemma. Och inte fått uppleva den härliga känslan av att flåsa riktigt ordentligt. Av att svettas i kyla. Av att få energi. Av att väcka huvudet till liv sådär perfekt inför en dag med datorn i knät. Ibland är kör och gör det bästa en kan göra. Och köra. Annars blir det inte gjort - även en löparälskande löpcoach är bekväm av sig ...

Mer löpskolning och fler intervaller blir det när jag tar löparglädjen med mig till Vrångö i mars. Det finns platser kvar för dig som är sugen och som kanske har löpning och glädje med i planen för 2018. Här hittar du löparglädje på Vrångö

 

Ses snart igen, det börjar närma sig reflektion över 2017 och storartade (?) planer inför 2018 även här på bloggen tycker jag. Vad tycker du?

Heja heja dig!
//Malin

 

Comments

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.