Daglig motion och regelbunden rastning: idag leker vi hund!

hund, motion, hälsa, umgås, Hälsa mera, Malin Lundskog

På annandagen leker vi hund ...
Jag har bloggat om finessen med att låtsas ha hund förut, för att komma ut på dagliga promenader. Idag drar jag det ett steg längre och tipsar om att låtsas vara hund. Enligt Jordbruksverket behöver hundar daglig motion och regelbunden rastning. Vem av oss behöver inte det, tänker jag ... 

Vad jag vet finns det inga lagar på att vi människor ska röra på oss dagligen. Eller umgås med andra människor. Det går alldeles utmärkt att ligga på sofflocket ensam hela dagen, utan att det är ett brott. Att göra en lagsak av det kanske är att dra det hela långt, men ändå? Vi behöver motion varje dag och vi behöver andra människor omkring oss för vår hälsas skull.

I Jordbruksverkets föreskrifter står det att hundar är flockdjur och inte trivs med att vara ensamma, därför är det förbjudet att lämna vuxna, friska hundar ensamma längre än fem timmar per dag. Unga, gamla och sjuka mindre tid än så. Dessutom bör en hund rastas minst var sjätte timme. Minst! Valpar och äldre hundar oftare. Tänkvärt? Ja, jag tycker det och bjuder på tipset att leka hund: Rasta dig själv minst var sjätte timme, men rör gärna på dig varje timme, det skulle vilken hund som helst göra! Och umgås. Vi människor är också flockdjur och mår bra av att umgås med andra människor. Av att få uppskattning och bli sedda.

Så, vad säger du: ska vi leka hund idag?

Tidigare blogginlägg om det hälsosamma med att ha hund:
Skaffa hund

VOFF!
och heja dig, tills vi ses igen. Det gör vi snart.

//Malin

PS. Vill du läsa fler blogginlägg snart? Följ mig på Bloglovin´

PPS. Du kan läsa mer om vikten av att röra på kroppen och av att umgås i min bok GLAD FRi STARK - en bok om hälsa och personlig utveckling för både soffpotatisar och prestationsprinsessor. 

 

 

Comments

Permalink

Intressant liknelse! En av anledningarna till att de behöver rastas så ofta är ju för att de måste ut ovh uträtta sina behov. Kan vi göra ngt där för oss människor så vi också måste ut och röra på oss för att få gå på toaletten? Skämtåsido viktigt inlägg, det är skrämmande hur ohälsan ökar pga bristande vardagsmotion. Oerhört viktigt och prio nr 1 för att få må bra både psykiskt och fysiskt.

Permalink

... det är klart de behöver ut för att uträtta sina behov också. Men vet du: det står till och med att de hundar som lever i rastgård ska motioneras utanför den dagligen. Håller med: röra på sig varje dag är galet viktigt för både kropp, knopp och själ. Tur att det finns sådana som vi som missionerar hälsa utan krångel!

Kram på dig!
//Malin

Permalink

Åh, kul tanke. En skulle kunna dra ett lite längre också ... och uppföra sig lite mer som en hund under promenaden, dvs springa lite omkring, nosa på blommorna, se nyfiket på omgivningen i ögonblicket, vifta på svansen etc. Glad fortsättning <3

Vilken bra idé! Klart att vi ska springa omkring lite extra, lukta på blommorna, vara nyfikna just där och just då och vifta på svansen. TACK för det inspelet.

 

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.