Det du fokuserar på...

tummen upp Malin Lundskog

Det du fokuserar på växer och det är mycket lättare att fokusera på det vi är rädda för och det som gör ont än det vi blir glada, fria och starka av. Det är sen gammalt...

Det kryllar av anledningar att bryta ihop och ju mer vi fokuserar på hur jobbigt livet är, hur idiotiskt, dumt och fruktansvärt något är, desto mer växer de negativa känslorna i oss. Vi vill fly från det onda. Eller fäkta. Du känner  säkert igen det här - det är den urgamla stressfunktionen av att vi en gång (när Hedenhösarna sprang runt här) behövde undvika faror för att överleva och därför utvecklades på det viset att vi har lättare att fokusera på det negativa, larmsystemet tänder till och vi vill fly. Vi vill fäkta. Och vi låter det som verkar hotfullt få ta stor plats i våra medvetanden, vilket gör att det växer ännu mer. 

Det var livsviktigt då och det kan självklart fortfarande vara livsviktigt nu, men allt som oftast inte. Nu har vi mer glädje av att fokusera på det som är bra! Det som gör att vi är tillfreds med livet och med oss själva. Och vi behöver jobba på det! Träna på att se det stora i det lilla, vara tacksamma och uppskattande. Det kan till och med vara så att för varje negativ händelse/tanke/känsla behöver du kompensera med fem (ja, 5!) positiva för vågskålen ska tippa åt rätt håll. 

Vad vill du ska växa omkring dig? Fokusera på det och träna dina tankar att vrida över åt det positiva, tacksamma, glädjande eller det du behöver-hållet. Gör mer av det som gör att du känner mer glädje om det är glädje du behöver mer av. Gör mer av det som ger dig mer styrka om det är styrka du behöver mer av. Gör mer av det som leder till mer av det du vill ha mer av. Fokus på rätt sak, så växer rätt sak. 

Jag springer till exempel lite mer när the going gets tough och jag behöver bli gladare, smartare, mer tillfreds och bättre återhämtad. Jag umgås med vänner och kramas mer när jag behöver öka min trygghet och stärka mig från insidan. Ja, det har blivit en överlevnadsstrategi det där att faktiskt reflektera över det negativa och vända det till något positivt. Det betyder inte att jag ignorerar det negativa, det betyder att jag hittar något i det och utvecklar det till något bra.

Det här är extra aktuellt just nu, med tanke på dådet i Stockholm i förrgår. Jag håller med de som menar att vi behöver fortsätta som vi alltid har gjort och inte vika undan av rädsla, men jag tycker och tror att vi behöver snäppa upp oss lite extra! Bli ännu bättre på att vara vi för att kompensera det onda. Se det negativa och vända det till något riktigt, riktigt bra. Fokusera extra mycket på allt som är så fantastiskt. Och det börjar bra tycker jag - mer om det här.

Så vad säger du, tummen upp för att vi snäpper upp oss och fokuserar på fina, fenomenalt bra grejer, låter det växa och skapar en ljusnande framtid?! Börja med dig själv, när du mår gott har du energi och goda krafter till andra osv osv osv... 

Ses!

Malin

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.