Efter reflektion: planera och sätt mål

nyår, planering, sätta mål, Curtis MacNewton

Jag längtar ofta framåt. Visst, jag är ganska bra på att njuta av här och nu också och jag tränar massor på det men ... mina tankar drar iväg med mig. Framåt. Mot utveckling. Mot nya mål och framtids segrar ungefär. Låter jag mig luras av energin i framåtsträvandet utan att ha reflekterat över var jag är nu och vad jag vill undvika är det lätt hänt att jag kör utan att veta om jag kör och gör rätt. 

Efter reflektion kommer planering
Först när jag har gjort en tillbakablick (läs gårdagens inlägg om reflektion här) är det vettigt att sätta mål eftersom du utan reflektion och/eller nulägesanalys av läget inte har någon koll var du utgår ifrån. Det låter kanske alldeles för seriöst det här när det gäller saker som hälsa, som ju ändå är grejen med den här bloggen. Men hur seriöst du gör din analys av då och nu inför ditt sen det bestämmer du själv.

Enkelt förklarat: vill du äta hälsosamma frukostar är det bra att du vet hur och vad du äter för frukost nu. Annars kanske du hoppar på någon diet eller tio-bästa-frukostarna-lista utan att ha kolla på om det ens är en rimlig förändring av dina frukostvanor. Om det ens är någon förändring? Detsamma gäller självklart träning, avslappning eller vad det än är du vill förbättra i ditt liv. När du vet vad du har för utgångsläge kan du sätta mål och staka ut en plan för att nå dina mål. 

Och sedan: Planering och målsättning

  • Sätt ett mål du vet varför du vill nå. Skriv ner det.
  • Skriv ner när du ska nå målet.
  • och hur du vet att du har nått det, så att du vet att den där mållinjen är korsad
  • så att du kan fira dina framgångar! 
  • Sätt upp ett gäng delmål, så att du kan checka av att du är på rätt väg (och får fler chanser att fira - jag har skrivit i blogginlägg om delmål och i skriver om det i min bok GLAD FRi STARK. 2018 kommer bloggen att innehålla en hel del målbildsträning, tanketräning och firande - det ser jag verkligen fram emot.
  • Planera in det du behöver göra för att ta dig mot ditt/dina mål, både en långsiktig plan och kanske till och med så kortsiktig som en daglig att-göra-lista. DU vet själv hur detaljerad du behöver vara, eftersom du känner dig själv bäst. Eller hur?! 

start mål och vägen mellan start mål

Planera in flexibilitet, förseningar och omvägar ...
Det vet du lika bra som jag: vägen från start till mål är sällan spikrak. Lägg därför in utrymme för flexibilitet redan från början, så blir du inte alldeles för besviken när (är jag galen? Skriver inte ens om, skriver när) något kommer i vägen för din storartade plan. Det kan till exempel vara en förkylning, en snöstorm eller en bråkig omgivning. 

Och kör!
Men det återkommer jag till imorgon. 

Följ mig på Bloglovin´ om du vill hänga med imorgon och alla andra dagar då jag kommer att blogga om hälsa såklart och i hälsan ingår mental träning, fysisk träning, målbilder, balans, stress, återhämtning, glädje, vänner, kärlek ... Hälsa är livet verkar det som? 

Hej hej heja dig. Och mig. 

Gott nytt mål!

//Malin

Fotot längst upp av Curtis MacNewton på Unsplash

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.