Ett mål är ett mål. Eller?

Hälsa mera

Att sätta mål är ganska enkelt. Att sätta rimliga mål lite klurigare. Att sätta mål vi verkligen vill nå kan vara ännu svårare. Och att veta varför vi vill nå målen är kanske lurigast av allt? Ett mål är inte bara ett mål tycker jag. Ett mål är egentligen bara ett sätt att nå en plats jag vill vara på, längre än när målsnöret är passerat alltså. Ett mål är draghjälpen mot ett resultat, ett varför. 

Det är till exempel lätt att sätta ett mål som innebär vad jag vill göra, som att springa Göteborgsvarvet på 1:30 eller gå ner 5 kg. Det är enkelt att tidsbestämma ett sådant mål. Göteborgsvarvet till exempel, där är ju datumet redan satt (bara att välja år)... När målet väl är satt och jag vet att det är rimligt att nå det faller ofta vägen dit på plats, alltså hur jag ska ta mig dit. Kan jag inte lösa det själv finns det mängder med experter som kan hjälpa mig på vägen, som personliga tränare, kostrådgivare, löpcoacher, viktminskningsprogram och så vidare. Och så vidare. Men ärligt talat: det spelar ingen roll hur tydligt ditt mål är eller hur många experter du har som stöttar dig om du inte vet varför du vill nå ditt mål. Varför från både själ, hjärta och hjärna. Varför vill jag springa Götebrogsvarvet på 1:30? För att jag vill spöa en kollega? För att jag spring på 1:34 förra året? Eller för att jag vill utveckla min löpning och kunna hålla på med det hela livet utan att skada mig, få så bra kondition att jag blir grymt effektiv på jobbet, för att jag tycker att det ä rriktigt riktigt kul att springa, för att jag vill använda löpning som viktkontroll, för att jag vet att jag kommer att orka så mycket mer av allt annat jag vill göra, för att jag vill sova bättre på natten... Ja, jag tror du fattar vad jag vill ha fram här. 

Ett mål är bara ett mål så länge du inte vet varför du vill nå det. Med ditt varför kommer motivationen och glädjen av ett resultat som räcker längre än till mållinjen.

Såatteee... delmål, mål och resultat - vi behöver dem och vi behöver veta varför vi ska nå dem. Så tänker jag och springer vidare. Kortsiktig för att hoppa i havet, långsiktigt för att jag vill fortsätta njuta av natur, energi, frihet, styrka och glädje. Varför gör du det du gör? 

Jag har tipsat om varför förut, t.ex. här: Varför??? och här: Låt inte hur stoppa dig - läs gärna de inläggen också. 

PS: är ditt varför glädje frihet och styrka tycker jag att du ska hänga med på min webbkurs Glad Fri Stark som börjar nästa måndag, 16 maj. Mer om den hittar du här: Glad Fri Stark

Hörs snart igen! 

Malin

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.