Fartlek som sightseeing?

fartlek i Istanbul

Morgonlöpning i fartlekens tecken
Morgonlöpning är inte alltid morgonlöpning. Ibland är det något alldeles extra. Som här, en fartlek i Istanbul som en bra start på en bra dag.

Nu är ju inte det här en reseblogg utan en blogg om hälsa och ganska ofta om det hälsosamma med löpning, så det är löpning jag vill berätta mer om. Mer specifikt om fartlek. Fartlek är ett fenomenalt sätt att skoja till en löprunda på. I en fartlek spelar det ingen roll hur snabbt du springer, det finns inga krav på tider, distanser eller pulszoner utan du fribejsar precis som du vill. Här har jag förklarat fartlek 

Och så här tycker jag är kul att göra: 

Malins fartlek
Jag bestämmer mig för att jag vill öka farten under totalt 20 minuter (valfri tid, bara mitt exempel) och ger mig av med tidtagare (i mitt fall telefonen) i högsta hugg. Jag börjar oftast med lätt lufsande som uppvärmning, kanske till och med någon minuts rask promenad. Varje gång jag sedan ökar farten så att jag blir ganska svettig och flåsig och håller en hög- eller nära högintensiv grad av ansträngning klockar jag mig. När jag sänker farten till medelintensitet igen stänger jag av tidtagaren. Nästa gång jag ökar farten och når högre intensitet startar jag klockan igen och så håller jag på, tills jag har ökat farten och med det också intensiteten under totalt 20 minuter. Därefter jagar jag nöjd och belåten hem. 

Ibland tar ett sådant här pass 40  minuter, ibland 60 ... det beror på. Men de 20 minuterna är det som gäller. Smart tycker jag. Och kul! Om det nu är kul du vill ha i löparspåren. Det vill jag oftast. 

När jag fartlekte och tog de här bilderna vill jag även få sightseeing i Istanbul och jag rekommenderar verkligen att springa en sväng som turist. Du får se så himla mycket och gör du som jag, springer på morgonen, får du också uppleva invånarnas vardag när de tar sig till jobb och skolor bland annat. Mer om sightseeinglöpning här.

PS. Så länge det finns vatten finns det hopp, eller hur är det nu det gamla ordspråket går? Inte så, jag vet - men så lyder mitt. Just add water och allt är möjligt. Typ. Det gör definitivt en löprunda mycket härligare i alla fall. Så här nedan ser du hur det såg ut när jag lekte fartlek i parker och längs Bosporen. Alldeles ... alldeles underbart!

båtar på Bosporen
Action på Bosporen, medan jag pausar min fartlek
fiske Bosporen
Ännu mer action på Bosporen
fontän Istanbul
och action på vattnet ...

Hej hej heja dig,

jag turistar vidare i Istanbul just nu. 
Ses snart!
//Malin

Comments

Permalink

Att vara ute relativt tidig morgon, när hela staden håller på att vakna är verkligen något speciellt!
Men vilken rolig idé på fartlek så har jag aldrig tänkt att man kan göra! Det ska jag prova någon gång :)

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.