finessen med kortsiktighet

hälsa mera

Där du kanske till och med når dit du tror är omöjligt är nå?! Känner du igen den? Jag tror att vi har upplevt det i alla fall någon gång både du och jag och alla andra, när flytet är i luften, lyckan är här och vi kan göra precis allt vi vill. Jag tror också att vi är många som inte har någon aning om hur vi hamnar i det där sköna tillståndet (om vi inte tog något piller för att nå dit, men det vet vi att det är en idiotisk lösning).

Precis som allt (i alla fall nästan nästan allt) annat går det att träna på att hamna i flow, det handlar om att utmana sig på en lagom nivå (återkommer till lagom), det handlar om tydliga mål (det har vi redan pratat om, men återkommer säkert till också) och det handlar om direkt feedback. Och det är där kortsiktigheten kommer in i bilden - när det handlar om direkt feedback. 

Kortsiktighetens fördelar

Vill du uppleva flow är den direkta feedbacken avgörande. Den där du i varje moment, varje sekund, varje rörelse kan anpassa så att du tar dig vidare på bästa möjliga sätt. Flow är en kreativ och problemlösande state-of-mind där du använder kunskap och erfarenheter direkt, utan att analysera, fundera eller planera. Den direkta feedbacken är en genväg till det åtråvärda här:et och nu:et för att du har all information du behöver direkt, du behöver inte flytta uppmärksamheten till då eller sen, du behöver inte involvera dina medvetna tankar. Inte konstigt att äventyrssportare har lätt att hitta flytet, det är lättare när kroppen är inblandad och när naturen gör att man måste hålla sig alert och fokuserad. Men, vi andra kan också. Oavsett om vi sitter arbeter i adminstration eller produktion eller vad som helst annat handlar det om att tighta till avståndet mellan våra delmål, glömma kvartalsmål och -rapporter jsut nu och utvärdera. Hela tiden. I alla fall dagligen. Det kräver het enkelt bättre kommunikation, där bättre är detsamma som oftare.

När du vill utvecklas och förbättras brukar du säkert sätta långsiktiga mål, för det har du hört alla experter säga i alla tider (inklusive undertecknad). Och de (jag också alltså?!) har rätt. När du har satt ett långsiktigt mål som du vet precis varför du vill nå (det där varför:et är ju grejen med hela grejen) är du säkert smart nog att sätta delmål också, så att du vet att du är på rätt väg. Bra av dig, du är helt rätt ute! Men: nu vet du hur snabbt du behöver feedback på vägen, mot både mål och delmål. Även om du behöver ge och ta feedback mer kortsiktigt än du kanske har tänkt på förut, så kommer du inte i framtiden heller att sätta mål som gäller för varje minut, eller kanske till och med sekund. Eller hur? För hur skulle du hinna med något annat än att sätta mål och delmål då? Du skulle ju aldrig komma till själva görandet och det är ju ändå det som är grejen.  

Flow - inte alls bara flyt

Och tror du att det bara är underbart med flow så... har du rätt Och fel! Det är mer än bra flyt, men det tar vi nästa gång, ut och feedbacka nu. Gör! Kortsiktigt.  
Heja dig, vi hörs o ses!

Malin

Tills dess, det här har jag skrivit förut om mål och delmål:

Gott nytt mål 

Gott nytt delmål 

Så hittar du motivationen

Andra lästips: The Return of Superman av Steven Kotler och Flow och idrott av Susan Jackson och Mihaly Csikszentmihalyi

Och apropå flow - här kommer fredagsfeeling: Vittring

Allting som jag vill kan jag göra a, a, a, a, allt,
allting som jag vill kan jag göra, a, a, a, a, allt,
när flytet är i luften,
då är lyckan varje dag,
om man är positiv som fan då går allting bra.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.