Fira tomrummen!

fira tomrum, Malin Lundskog

Har du tänkt på att de flesta av oss är jätteduktiga på att lägga till saker att göra när vi vill skapa förändring? Att det är svårare att plocka bort något? Dels är det sen gammalt, att vi får beröm för att vi är duktiga som gör något och dels beror det på belöningarna som kommer av att göra något. Det är när vi gör något fysiskt som hormonerna triggar igång i kroppen och belönar oss, när vi gör något som syns för andra som vi får belöning i form av pepp och hejarop och vi har alla upplevt vad som händer när vi äter en gokaka eller chokladbit - belöningen är ilsnabb! 

När vi slutar göra något får vi ingen belöning, i alla fall inte direkt. Det är därför råden ofta är att byta ut vanan vi vill bli av med mot en ny och önskvärd vana, men ärligt talat: vi har redan fullt upp. Och även om den andra vanan är en god och hälsosam, så ska den stuvas in i ett liv som redan är ganska körigt.

Vi behöver träna på att uppmärksamma det vi inte gör. Lägga märke till att vi inte har ätit bullar, svurit åt våra barn eller druckit för mycket alkohol (bara exempel ju, vad du vill sluta med vet bara du). Och för att få den där belöningen som vi behöver för att vilja inte göra igen behöver fira det. Genom att fira framgångar (oavsett om de innebär att vi gör eller inte gör) vill göra om dem. Och genom att göra om dem om och om igen skapar vi tillslut en vana. 

Fira tomrummen, de är lika värdefulla som de fyllda rummen för ett långsiktigt hållbart och hälsosamt liv! Håller du med?

Vi ses snart, 
Malin

Här har jag skrivit mer om vikten av att fira: Yeay för alla framsteg!

PS. Vill du träna mer på att fira framgångar och få energi över redan innan semestern? Häng med när webbkursen Glad Fri Stark - med hälsan som hävstång drar igång igen 1/5!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.