Främja hälsa eller förebygga ohälsa?

springa

Hälsa är något du har med dig hela tiden. Eller inte. På jobbet, fritiden, konferensen, semestern, borta, hemma... Antingen gör du något för att främja din hälsa eller så gör du något för att främja din ohälsa. Det är självklart upp till dig! Men: din arbetsgivare har all rätt i världen att förebygga ohälsa och du har faktiskt en skyldighet att informera om hälsorisker på jobbet. Nu kommer nya regler:

Den siste mars i år träder Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö i kraft och det som är nytt är att reglerna är tydligare än tidigare, för att det ska vara lättare att göra rätt. Och: för att arbetsmarknaden och den ohälsa vi drabbas av har förändrats. Men är det inte konstigt ändå: att det handlar om att förebygga ohälsa och inte främja hälsa? Det är ju faktiskt en himla skillnad mellan de två och frågar du mig så är det bra mycket roligare och garanterat mer kostnadseffektivt att arbeta hälsofrämjande. Istället för att undvika depression, jobba med glädje och energi. Istället för att jobba med att undvika stress, jobba med det som gör att du tål stress, som konditionsträning och vila.

Ändå: ett bra steg att reglerna blir tydligare, men fram för fler hälsofrämjande åtgärder! Jag levererar en sådan åtgärd i eftermiddag, när jag serverar "Fem formler för framgång - med hälsan i fokus" på en föreläsning. Att se hälsan som en möjlighet istället för ohälsan som ett hot, det ÄR skillnad. Visste du till exempel att du bygger upp en superbra stressbuffert genom att träna kondition? Att god kondition gör dig smartare och mer kreativ? Att det finns mat som gör dig glad? Att vila är det bästa sättet att bygga styrka på? Ja, jag skulle kunna fortsätta såklart, men det gör jag inte just nu.

Känner lite att jag är som lagens förlängda arm ändå, när jag ger dig möjlighet att följa arbetsmiljöverkets regler när det gäller hälsa på jobbet, som löp- och annan träning på företag och föreläsningar om hälsa på jobbet. Jag har toppenidéer för dig som vill främja din hälsa privat. Som kursen Glad Fri Stark - snart kommer den igen, mejla mig för mer info! Du har väl inte missat de tio fria energitipsen längst upp på sidan? Eller att jag kör löparläger i mars?

Här hittar du mer info:
Löparläger på Vrångö: http://www.halsamera.se/blogg/spring-våren-med-malin
Glad Fri Stark: https://malinlundskog.simplero.com/page/54919

 

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.