Fredagsfys är inget för mig ...

fredagsfys är inget för mig, blogg, Göteborg, Hälsa mera, Malin Lundskog

Fredagsfys är inget för mig

Fredagsfys är inget för mig, jag är mer för fys. Vilken dag i veckan som helst alltså. Även fredag. För visst behöver vi röra på oss, men grejen med fredagsfys ändå: det känns påtvingat. Och det verkar som att fredagsfyset är ett enda stort berättigande för att få fredagsmysa. Rejält! Att få tillåtelse av omvärlden att môla onyttigheter, because I´m worth it. Har ju tränat liksom ... Och att lindra sitt eget dåliga samvete över att en äter onyttigheter som en sköljer ner med andra onyttigheter.

Träna för att du vill

Träna! Hur mycket du vill, hur ofta du vill och vilken dag i veckan du vill. Och vill du inte så träna ändå. Vilken veckodag det än är. Det är jättebra för dig. Har du inte kommit på varför just du mår bra av träning får du gärna höra av dig - jag älskar att prata om varför och goda vanor. Det är inte bara mitt jobb, det är också ett av mina största intressen. Ändå: fredagsfys är inget för mig.

Hitta din anledning att träna och gör det. Inspirera andra att röra på sig, ju fler vi är där ute som svettas och flåsar, desto bättre. Både för oss som individer, men också för samhället i stort. Men: ha inte dåligt samvete för att du inte tränar trots att det är fredag. Träna för att du vill och behöver det. Visst, ibland innebär det att tvinga sig ut i löparspåren eller in på gymmet, upp på spinningcykeln, in i boxningsringen, ut på dansbanan eller var du nu tränar någonstans. Det är alltid värt det. Oavsett veckodag. Och det ligger ingen prestation i det. Det är i alla fall mycket roligare och enklare om vi släpper det där med att prestera på träningen (aja, du som elitidrottar förstår säkert att det inte är dig jag pratar med. Det är till oss andra, alldeles vanliga människor som presterar på jobbet och behöver tärningen som återhämtning och mental uppbyggnad)

Fredagsmys efter fredagsfys?

Ja, det är ju det där med fys först och mys sen ... Vill du mysa så mysa! Och seriöst: måste mys alltid innebära för mycket av det som ger dåligt samvete? Självklart handlar vårt mående om energi in och energi ut, vila och träning, skratt och gråt (? inte helt säker på hur den kom in här, ,men faktiskt ... både skratt och gråt ingår i ett vanligt hälsosamt liv). Men: välj det du vill. Njut av dina val. Och gör inte det som du får dåligt samvete av. Dåligt samvete är förkastligt, alldeles särskilt om du agerar mot det. Får du dåligt samvete av ditt mys? Strunta i det! Får du dåligt samvete av att inte ha tränat? Träna! Eller ändra inställning till vad du behöver just nu ... Efter en jobbig jobbvecka kan det rent ut sagt vara välbehövligt med soffläge och tidigt i säng, med kramar som mys och en lång natts sömn som mys. 

fredags är inget för mig, motion, cykla, Göteborg, Älvsnabben
transportcykling i Göteborg innebär pauser på Älvsnabben t.ex. Återhämtning för knopp och själ ...

Nej, jag har inte fredagsfysat idag. Däremot har jag cyklat tre och en halv mil. Men det var som ren motion. I glädje-, frihets- mental återhämtningsanda mellan diverse möten. Mitt fredagsmys? Tja, jag skriver det här samtidigt som jag njuter en Brooklyn lager och tänker på mitt fenomenala möte med Bruce i New York. Räkorna står snart på bordet och sedan ... ser jag fram emot att få lägga mig tidigt och vara redo för det som är en av veckans alla höjdpunkter: lördagsmorgonen! Med tillsammans-spring i skogen. Lördagslyx? You bet! 

Vad säger du, är fredagsmys ett måste? Fredagsfys är inget för mig, är det något för dig? Vill gärna höra din åsikt och ser fram emot kommentarer ...

Ses snart igen, och då bjuder jag på min allra snyggaste löpning

HEJA DIG sålänge!
//Malin

PS. Här kan du läsa mer om mina tankar om dåligt samvete och att unna sig och du vet väl att jag i min bok GLAD FRi STARK skriver om det också? Den köper du här: GLAD FRi STARK

 

Comments

Permalink

I min värld skulle jag räkna några mil på cykel som fys. Det är spännande att perpsektiven på rörelse kan vara så olika .... själ v har jag varit hängig en vecka, då svetten lackat typ av minska ansträngning. Min plan är att dra på gympaskorna asap ... men utan infektion i kroppen.
Glad valborg.

PS: Fredagsmyste med vänner och vegetarisk zucchinilasagne utan lasagneplattor ;)

med lasagne. Och kompisar!

Ja, perspektiven på fys ... tänker att fas är träning och att en svettig tur på tantcykeln är motion och inte kvalar in i frysfacket av den anledningen. Vad tänker du om det?

//malin

Permalink

Håller helt med. Oavsett varför du tränar eller varför du har det mysigt, borde det vara för att en vill och känner för det. Inte för att det är en viss dag i veckan?
(Och trevligt att ses härom dagen, kul att få ett ansikte till orden!)

Permalink

Tack för härlig kommentar och håller med: JÄTTE-kul att ses irl :-) 

 

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.