Friluftslivet som andningshål - Malin gästbloggar

Friluftslivet som andningshål, gästblogg

Friluftslivet som andningshål

Jag som skriver här idag heter Malin Sigefjord och återfinns vanligtvis på bloggen Lite Längre där jag skriver om träning, yoga, vegetarisk mat och - det som dagens gästblogginlägg handlar om - friluftsliv. 

gästblogg, Friluftslivet som andningshål

Vad är friluftsliv?

Friluftsliv definieras som fysisk aktivitet i naturen, så det kan egentligen vara lite vad som helst. Inte nödvändigtvis bara skogsmullar med kånken-ryggsäck, som en del kanske tänker sig... Numera är friluftsliv en väldigt stor del av min vardag och jag spenderar så mycket tid jag kan i rörelse i naturen. Vi brukar skämta en del hemma hos oss om att vi rymmer till skogs. Men faktum är att det är precis vad jag gör! I alla fall när huvudet behöver rensas, känslor behöver släppas ut och kreativitet behöver få fritt utrymme. Då är skogen min första tillflyktsort och andningshål. När jag var svårt sjuk för några år sedan längtade jag till skogs typ jämt, och tog korta promenader till vår närliggande skog så ofta jag kunde.

friluftslivet som andningshål

Egentligen är det inte så konstigt. Det finns till och med forskning som visar på en hel hög med hälsofördelar med friluftsliv, och framförallt i Japan och USA används det som bl a terapimetod, och kallad då shinrin-yoku - att skogsbada. Men det är såklart inte bara för att vinna hälsofördelar som jag ägnar mig mycket åt friluftsliv. Utan det är ju för att jag gillar det! Och för att även barnen gillar det och mår bra av det. Vi har mycket skoj på våra improvisationsäventyr och ävenflykter.

Bästa tipsen för enkelt friluftsliv

Jag har förmånen att bo nära naturen, och tröskeln för att ta mig ut är väldigt låg. Men även om man bor inne i stan så behöver det inte vara särskilt svårt, eller krångligt, att utöva friluftsliv. Man behöver liksom inte kånka runt på en gigantisk ryggsäck och sova i tält för att det ska räknas! Jag har samlat en del tips för enklare friluftsliv i en artikel hos Bloggar om Hälsa, men tänkte dela med mig av mina allra bästa tips här:

 

  • Passa på att upptäcka närområdet. Kanske upptäcker du nya naturpärlor och får nya favorittillhåll! Ofta finns guldkornen närmre än man anar!

 

  • Fixa en termosmugg med kaffe, te eller något annat smarrigt, och leta upp närmsta skogsdunge eller bergknalle. Promenera, spring eller cykla och sätt dig sedan med din mugg och bara andas en stund. Gör underverk för humör och välbefinnande.

 

  • Fixa friluftsdejt! Om du som jag har ett ofta fullspäckat schema, så se till att göra två flugor på smällen (hehe...) och var social med någon du inte träffat på länge samtidigt som ni rör på er i naturen och får ett förmodligen välbehövligt andningshål i vardagen!

friluftslivet som andningshål, gästblogg, hälsa mera

Så här vintertid, så passar det ju även utmärkt att leka snölekar, åka skidor, eller varför inte bygga snögrottor. Om man har snö förstås. Annars funkar det alltid för mig att bara observera naturens skiftningar och andas en stund för att pulsen ska sjunka och leendet infinna sig. Vilket är ditt bästa friluftstips? Berätta gärna, så att fler får chansen att använda friluftslivet som andningshål!

Tack!

Jag säger tack till Malin och ser fram emot ännu mer utonjut-äventyr nu. Blir spännande att läsa dina tips! Mina? Bara gör´t! Keep it simple och utan krångel! Sänk alla trösklar du har - är du ovan behöver du ju inte börja tälta eller klättra upp på toppen av Kebnekajse direkt ... en parkbänk är mer friluftsliv än en soffa i vardagsrummet.

Ses snart igen,
tills dess:
HEJA HEJA DIG!

Hälsa mera-bloggen följer du här eller på Bloglovin

Comments

Permalink

Åh jag älskar friluftsliv! Vilken årstid det än är. Jag tror det är både rehabiliterande och så sunt för tex barn. Att bara åka ut själv och gå omkring i en skog, underbart. Skidåkning, bygga kojor, springa osv Tack för påminnelsen!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.