Gästbloggare om den perfekta julen. Hälsosam för alla ...

havet, balans i livet, Hälsa mera

Idag bjuder jag in Carina som är coach på ViDuNi att gästblogga här på Hälsamera-bloggen. Hon filosoferar om december och hur vi väljer att ta oss an julmånaden. Kolla in de frågor hon ställer, de funkar lika bra att använda inför nyårsafton, det nya året som inför jul, midsommar och semester. Hälsa mera på Carina här:

Vaknade denna fantastiska krispiga decembermorgon. Tittade ut genom sovrumsfönstret och blev helt hänförd av himlens skiftningar. Tassade ner till köket för att brygga morgonens första ljuvliga kopp kaffe. Tog upp en bok jag läser men lade den åt sidan. Kände äh, jag skriver istället.

Carina Grönholm heter jag, ICF Associate Certified Coach (ACC) grundare till ViDuNi – Din coaching med bas i Uppsala. En finlandssvenska, bosatt i Sverige sedan 1996 med rötterna i servicebranschen sen drygt 25 år och med stor förkärlek för personlig utveckling. Mitt i livet precis där jag vill vara.

Decembertankar
Pepparkakor, glögg och tända ljus. Mysiga stortröjor och stickade raggsockor, ihopkrupna i sina soffhörn framför den tända brasan med en god bok och en rykande kopp te. Ingen julpanik för här har det införskaffats julklappar sedan slutet på juli. Allt är klart. Alla delar på ansvaret inför julafton, ingen behöver ha ångest. Så ser decembermyset ut för många.

Ångestladdad, sönderstressad och ständigt på väg någonstans i sin iver att skapa den perfekta julen med de perfekta paketen och den fantastiska hemlagade julmaten. Planeringen startade i slutet på oktober och kommer att välta omkull många på julaftonskvällen när projekt julafton kan avslutas. Så ser det också ut för rätt många i december.

Hur ser då den perfekta julen ut?
Betyder det rena välkammade, väluppfostrade barn? Vackert inslagna paket med krullade snören? Ett överdådigt julbord med närproducerad mat? Fina familjebilder med alla i likadana tröjor? Eller är det när hela släkten är samlad och har knyt? Är det när lyckan lyser upp ett barns ögon då paketet inslaget i tidningspapper utan snöre öppnas? Kanske kärleken i luften när äldreboendet får besök av en frivilligarbetande tomte, för inga släktingar hann dit? Är det när julkvällen lider mot sitt slut och det går att andas ut för att ingen har fått en smäll? Kanske när en vänlig medmänniska stannar hos tiggaren och småpratar och önskar god jul med en varm kopp kaffe och en lussebulle? När barnet kan lägga sig med ett leende på läpparna, kramandes sin nalle för i år var det ingen vuxen som var full och dum? Det beror nog på vem du väljer att fråga.

Vad väljer du?
Personligen så har jag övat upp en förmåga att säga nej där det behövs, att inte ta mig vatten över huvudet och att prioritera från år till år vad som känns viktigast. Min perfekta jul spenderar jag med min son och sambo och de delar av hans familj som väljer att hänga på. Jag upplever att ganska många känner en stor press att hinna överallt och ingenstans. Så som många familjekonstellationer ser ut är det inte så konstigt att det skapar stress.

Hos oss har det fallit sig naturligt att fira jul många dagar, så många som behövs för att hinna träffa alla som känns viktiga. Ibland kanske inte alla hinns med nåt år, men då kommer ju nyårsfiranden. Huvudsaken är väl att man ses? Kanske kommer detta tankesätt från att jag gillar att träffas och ha fest. Har man rötterna i ett land och bor i ett annat, då faller det sig ganska naturligt att allt firas många gånger.

Några saker att reflektera över på vägen mot en fröjdefull jul

  1. Vad kommer jag att hinna med?
  2. Hur tänker jag realistiskt?
  3. Vad är viktigast?
  4. Vad kan och vill jag delegera?
  5. Hur ser min och de minas perfekta jul ut?

I många av mina samtal som coach slås jag av hur mycket vi människor styrs och påverkas av allt runt omkring oss. Det är inte konstigt att det är lätt att känna sig otillräcklig. Så nästa gång du ser den där reklamen så tänk på frågorna här ovanför. Sätt din jul i fokus, inte den pyntade i nåt vackert magasin, från nån stylad lägenhet där ingen knappt vågar andas. Ge dig själv andrum!

Om jag får önska något i julklapp i år, då är det att du som läser dessa rader är snäll, generös och vänlig mot dig själv. Det är första stegen mot en skönare och lugnare tillvaro. Det behöver inte vara svårare än så…

Ha en härlig december och en riktigt god jul

//Carina
gästblogg, Hälsa mera, viduni

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.