Gå dit du ska

utfall Karlsbron

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus
(nej, du måste inte gå utfallsgång på Karlsbron - med du KAN göra det. Precis som att du kan stå vid skrivbordet och gå dit du ska...)

Att sitta är det nya röka och att stillasittande gör oss lika sjuka som rökningen gjorde förnågra årtionden sen är inte ens nytt längre. Men ändå så värt att påminna om! Jag påminde senast igår (Lös det medan du går), men ur lite annan synvinkel än idag. Häromdagen bloggade jag också om Dead Butt Syndrome, som är en av sitt-effekterna. 

Stå upp och jobba - gå dit du ska
Du kanske till och med tillhör dem som står upp en hel del under arbetsdagen, fast du har möjlighet att sitta? Bra där! Kom ihåg att stå stadigt och inte hänga på höften. Att stå upp blir i längden ganska tröttsamt och är egentligen lika lite som sittandet en naturlig grej för oss människor. Det mest naturliga är att gå och att vara i rörelse - det bästa du kan göra för både kroppen och knoppen är att variera din arbetsställning och att gå dit du ska.

Fler och fler (och de kommer säkert att bli ännu fler) studier visar ju på sambandet mellan fysisk aktivitet och både den mentala och fysiska hälsan. Kolla här:

Hjärnan vaknar av att den får signaler om att något är på gång när du rör dig. Står du upp mycket är det lättare att ta steget till att gå...

Ländryggen som många har problem med mår bra av att du står. Och går. Trycket mellan diskarna i ryggen minskar och det är super för hållningen att stå. Ja, det är schysst mot ryggen att ligga ner, men det kanske jobbet inte tillåter?

Nacke och skuldror blir mindre spända om du står och går. 

Baksida lår och vader stärks av att du står och det finfina med aktiva muskler och senor är att de skickar signaler som påverkar blodfetter och sammansättningen av kroppsfett. 

Midjeomfånget för den som tänker på det, eller behöver tänka på det: energiåtgången ökar ju mer du står och går. På en minut bränner en genomsnittsperson 1 kcal vid stillasittende jämfört med... 2 vid stående! Det blir en rätt stor skillnad! 

Inre organ mår också bättre av att du står och går eftersom "dammsugningen" av blodsocker och blodfett blir effektivare, en mekanism som inaktiveras när du sitter still. 

Fötterna kan svullna om du står mycket och har cirkulationsproblem. Lösningen? Gå! Eller gör tåhävningar och knäböj. Kompressionsstrumoor hjälper också. 

Äh, inte så mycket att diskutera va? Gå dit du ska och stå upp - för både  piggare kropp och vaknare knopp!

Boktips
Carl Johan Sundberg, läkare och professor i arbetsfysiologi vid Karolinska institutet och kollegan Anders Hansen har samlat många forskarrön om det här i boken "Hälsa på recept". För att inte tala om Hansens bästsäljare Hjärnkraft. Klart läsvärda båda två!. Beställ hem dem från Bokus - det brukar funka väldigt smidigt och gör du det dig har du lite skön läsning framför dig i helgen. 

När du ändå håller på: lägg ner "Hälsan i fokus för framgångsrika ledare" i varukorgen :-) I den ger Malin, min medförfattare, och jag mängder med tips på hur ni får in hälsa i organisationen. Klart läsvärd hoppas jag att du tycker såklart!

PS: När du använder länken till Bokus - att det är en annonslänk betyder att jag drar in en slant för varje köp som görs via min länk. Men: inget av innehållet i texten är sponsrat utan enbart skrivet som en service för dig utifrån min kunskap och erfarenhet.  

Ses snart igen! 
//Malin

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.