Glädje, någon?

glädje

Idag är det internationella glädjedagen,en dag som FN instiftade 2013 och som visar hur mycket glädje betyder för vår hälsa. Det här med glädje är allvarliga saker och har stor betydelse för hur vi mår, oavsett om vi är sjuka eller friska.

Har du tänkt på att glädje faktiskt är en färdighet som vi kan träna upp? Att ju fler gånger du utsätter dig för glädje, desto bättre blir du på att känna glädje? Att glädje betyder ne hel del för din hälsa? 

Du vet säkert att vi inte är så bra på att skratta längre, som vi var förr? Och att barn skrattar mer än vuxna? Visst, glädjen är inte alls bara skratt, glädje är en långsiktig känsla av att vara tillfreds. Av att gilla sig själv och sitt liv. Glädjen som har effekt på våra liv, vår hälsa och hela härligheten är den där inre tillfredsställelsen som inte har något med materiell tillfredsställelse att göra. Visste du att tacksamhet är en av de färdigheter som är utmärkande för en lycklig människa? Att se det stora i det lilla. Och att möta leenden.

Vad som är viktigt för just din glädje vet bara du, det är en subjektiv upplevelse, men du: det finns saker som generellt påverkar allas vår glädje och det är att höja pulsen (för mig innebär det löpning alla dagar i veckan), att umgås med människor vi gillar (familj, vänner, kollegor?), att fira framgångar, att få komma till ro mellan varven och att äta (men du vet ju själv hur grinig man kan bli utan mat;-) 

Vad gör dig glad och tillfreds med livet? 

Vi pratade glädje i Hälsa mera-podden en gång, det kan du höra här: 
Lyckosnack

Jag har skrivit om glädje förut, läs mer här:

Jag, en glädjespridare

Tacksamhet

Lycka i längden

PS. Jag har kommit fram till fem formler som skapar glädje och de har jag samlat i mina kurser som heter GladFriStark. Namnet kommer från de intervjuer jag har gjort med människor som vet massor, som kan massor, som är duktiga och presterar som sjutton, men som ändå inte hittar glädjen, friheten och styrkan. Som saknar just det: att vara glada, fria och starka. Snart dags för kursstart igen, här hittar du info om kursen som pågår just nu: GladFriStark

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.