Glädjen i att skriva och springa

jeanette niemi, skrivresa, träningsresa, Malin Lundskog, blogg

Glädje, skrivande och löpning

Tänk va, att jag har hittat en springande skrivcoach - jag som är en skivande löpcoach. En fin kombo, det där med att skriva och springa - två glädjefyllda och glädjeskapande grejer jag gärna gör. Tyckte att det var spännande att få höra skrivcoachens syn på det hela och intervjuade därför Jeanette Niemi som driver Kreationslotsen, skrivkurser och skrivresor inför vår gemensamma skriv- och träningsresa till Italien. Häng med: 

Om kombon träning och skrivande

Så här säger Jeanette om kombinationen av att skriva och springa och/eller träna:

Det finns så många aspekter av min fascination för den här kombon! Den ena är egentligen så basal att den kanske kan uppfattas som tråkig. När vi skriver, sitter vi mycket. Att vi rör på oss emellanåt är bra för vår allmänna hälsa men det handlar också om att vi gör en förändring från att sitta till att resa sig och göra något annat. Ibland behöver man komma loss och då är lägesförändring världens enklaste knep. Dessutom är det vetenskapligt bevisat att konditionsträning faktiskt ökar vår koncentration, flow och kreativitet - och vem vill inte ha den sköna effekten!

En annan aspekt som jag formligen älskar med den här kombon är att de är lika som bär. Hur då, kanske man tänker när man hör mig säga det. Att svettas i ett motionsspår är väl ganska olikt att sitta vid en dator? Nähä, jag vill å det bestämdaste hävda att så inte är fallet. Alla som har försökt sig på att träna till exempel löpning vet att det inte alltid är kul, men när det funkar så är det magiskt. Det finns uppförsbackar i skrivande såväl som i löpning, rent bildligt men också rent faktiskt.

Om anledningar att röra på sig

Jeanette svarar på frågan om vad träning betyder för henne och varför det är viktigt: 

För mig är glädjen central. Egentligen oavsett vad jag än gör. Jag är hårt arbetande och benhård mot mig själv på många sätt. Med åren och en ganska lång sjukskrivning för utmattning så har jag funderat mycket över varför jag gör saker. Och till vilket pris. Jag har tvingat mig till att träna vilket bara resulterade i att jag kände tvång, tyckte det var jobbigt och inte längtade till nästa pass. När jag insåg det så förstod jag att hemligheten är att se till att jag gillar att göra det jag gör. Då kommer jag att vilja göra det mer och framför allt kommer det att ge mig mer. Kan låta enkelt och för dig som knäckt den nöten så är det bara att gratulera!

Glädjen är nyckeln i allt. Jag ser det i skrivandet också – ännu en likhet mellan dessa två underbara aktiviteter. För det är så jag ser träningen numer - det är härligt. Jag ser till att jag springer på ställen som tillför mig något, jag njuter av att känna luften mot huden. Jag ser till att vara närvarande i stunden och det ger mig stor glädje. Det är inte alltid så att jag studsar upp och säger: men oj vad roligt det ska bli att springa! Det är ganska sällan faktiskt. Tankarna går snarare: å vad jobbigt, måste byta om och sedan kommer det vara så där flåsigt … jag låter som ett tröskverk i början! Men så tänker jag … men så fint det är på min tur, vad skönt det är efteråt och kanske ska jag ta ett dopp i sjön efter rundan. Och då har jag skapat den livskvalitet som jag vill ha, som jag inte vill vara utan.

Precis som när jag skriver så är det de tio första minuterna som är tuffa. När jag ska börja skriva måste jag i princip varje gång lura mig själv. Jeanette, bara tio minuter. Skriv bara i tio minuter sen kan du göra något annat om du inte vill fortsätta. Funkar varje gång – inte vill jag sluta då. jag har ju precis kommit igång. Det fina med vår briljanta och hjälpsamma hjärna. Den gillar att jobba som när vi skriver och den älskar när vi fyller på den med energi som när vi tränar.

Om att återvända till Villa Ottilia i Italien

Jeanette och jag åker tillsammans till Italien i juni 2018 (mer om skriv och motion i Italien här). Så här säger hon om att återvända dit: 

Haha - vilken underbar fråga! Ja det kan te sig lite märkligt. Jag har funderat över det själv. Nu har jag varit där så många gånger att jag inte minns hur många det är på rak arm. Men egentligen är det enkelt. Jag gillar det enkla. Jag gillar natur när den är kännbar. Jag gillar det som är genuint. Jag gillar att jobba med proffs. I Oria och på Villa Ottilia så finns allt det här. Här finns inga krumbukter. Man kan inte engelska i någon större utsträckning, vi är de enda turisterna som byn skådar. Innan Linda flyttade dit så hade Oria-borna knappt sett en blondin.

Linda Larsson som driver Villa Ottilia är ett proffs ut i fingerspetsarna. Hon ser till att vi kan fokusera på skrivandet och njuta. Hela tiden. Hon ger oss allt det vi vill ha av Italien och sållar bort det andra. Hon är varm, generös och mycket bestämd. Det finns liksom aldrig några problem. För mig är det här oerhört värdefullt, jag kan fokusera på att hjälpa mina författare och slipper allt annat. Och författarna kan fokusera och har kraft att göra det de kommit för. Så fort jag får en ledig stund knyter jag på mig mina träningsskor och tar en promenad i olivlundarna. Njuter av dofter, känner på kvistar och utforskar omgivningarna på nytt. Om och om igen. Jag tröttnar aldrig. Och det verkar vara ömsesidigt för Oria slutar aldrig överraska mig, det är precis som att hon ligger där och funderar på hur hon ska få mig att komma tillbaka.

Om att kombinera motion och skrivande på resan. I Italien.

Jeanette om att vi kör en kombinerad skriv- och rörelseglädjeresa:

Ååhh! Jag kan inte tänka mig något härligare än att vi rör oss runt i olivlundarna. Det är en alldeles speciell doft av jord, druvor och oliver. Olika, alla årstider. Jag kan riktigt se för mig hur vi rör oss i olivlundarna, hämtar inspiration och kraft för att sedan skriva utifrån all denna kraft. Men du förstår, det kan inte bli bättre! Eller jo, det kan det visst. För sedan får vi njuta av allt det goda som Linda dukar upp åt oss varje dag. Åhhh, nu längtar jag genast tillbaka. Och för Skring* måste jag vänta ända till första juni för att få uppleva. Men oj, tiden går snabbt - vi är snart där för en härlig lyxvecka!

*Skring kallar vi rörelse- och skrivglädjeresan. Ett namn som vi själva var galet nöjda med när vi kläckte det. Skriv och spring liksom, what´s not to like?! Men: du måste inte springa för att hänga med. Du måste inte skriva heller. Det enda som krävs är att du har lusten och vill känna glädjen i att skriva och/eller röra på dig. 

Om att vi bjuder på webinarium tisdagen sjätte februari

Vill du veta mer om oss, om resan om kombinationen av rörelse och skrivande? Om Linda på Villa Ottilia? Häng med på webinar tisdag 6 februari 2018. Länk till webinariet hittar du här: webinarium skriv- och rörelseglädje 

(Jag har intervjuat Linda också. Kommer snart på en blogg nära dig)

Ses snart igen,

Du vet att du väl att du kan följa bloggen på Bloglovin´? Så får du mina uppdateringar som ett brev på posten ...

Tills nästa gång: HEJA HEJA DIG!

//Malin

Comments

...fattas bara :-) Det vet vi ju att det kan. Känns fint att få visa sambandet i praktiken för deltagare på resan! 

//Malin

Permalink

Vilken härlig kombination. och jag fastnar för att det är så viktig med glädjen. Det är det. De dagarna jag sitter vi datorn tar jag promenader för att röra på mig och för att få inspiration. Det låter som en fantastisk resa!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.