Hälsa 365/157 - alle mans rätt att hälsa mera™

Hälsa mera

Naturen är läkande! Naturen gör oss glada och friska. ute i naturen spelar inte så mycket annat någon roll, den står kvar och hjälper oss att hälsa mera™ - på vilket plan vi än behöver det. Sprang runt i skogen och tänkte (jo, man gör gärna det i naturen, tänker. Bra tankar. Framåtsträvande och ibland till och med ganska kloka tankar) på det här med ansvar och skyldigheter. Det pratas en del om de två orden när det gäller arbetsliv, politiska val, skolgång osv osv. Hälsa mera pratar om det i hälsosammanhang, du har ett ansvar att ta hand om din egen hälsa och du har också en skyldighet gentemot dina medmännsikor (dina barn, din familj, dina kollegor, samhället) att ta hand om din hälsa. Vi anser också att arbetsgivare har som ansvar att måna om medarbetarnas hälsa, samtidigt som de har ett skyldighet att ta hand om medarbetarnas ohälsa.

Så var det ju då det här med naturen och de kloka tankarna under trailrundan: allemansrätten. Vi har den rätten här, som gör att jag kan springa genom någon annans hagar, under någon annans granar och förbi någons sjötomt. Naturen står där i sin prakt och tar emot mig, stenarna lägger sig på precis rätt plats för mina fötter, stockarna har rullat ihop sig där det behövs så att jag kommer över leriga partier utan att sjunak för djupt ner i dyn, grenarna och löven på dem skyddar från den stekande solen när det behövs och från regndroppar när det behövs. Jag har alltså rätt att vara där och njuta av naturen. Jag har en skyldighet att inte lämna andra spår än mina tankar och ett och annat fotspår i gyttja efter mig, men visst borde vi ha en skyldighet att faktiskt ta emot den kärlek naturen skänker oss? Att använda naturen, hälsa mera™ på den och i den, gå ut i skogen, på klipporna, på hedarna, längs åarna och åsarna, ta oss an uppförsbackarna och njuta av nedförsbackarna, låta fåglarna sjunga för oss och kalla den änglamarken eller himlajorden eller vad vi vill - det är inte bara alle mans rätt, det är alle mans skyldighet! 

Dagens hälsa 365: fira nationaldag genom att låta naturen göra sitt för din hälsa. Ut och njut!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.