Hälsa 365/218: Stå upp igen!

Vi har intervjuat Mai-Lis Hellénius, professor och överläkare på Karolinska sjukhusets Livsstilsmottagning, inför vår bok (Hälsan i fokus - för framgångsrika ledare) och hon poängterar vikten av vardagsmotion. Mai-Lis hänvisar till ett flertal studier som visar att när vi sitter ner stannar produktionen av enzymet och proteinet som rensar bort blodfetter och blodsocker, men så fort du reser dig upp kickar produktionen igång igen. När du reser dig upp aktiveras inte bara produktionen av enzymet och proteinet, även flera muskler får jobba.

Vi tycker du ska ta med dig detta till ditt jobb, för din egen och för dina arbetskollegors skull. Res dig upp och uppmana andra att göra det samma. Några tips för att få det att funka i praktiken;

Ta för vana och höj alltid bordet innan du går på lunch och innan du går hem för dagen. Och stå upp en stund på morgonen och en stund efter lunch!
Ta omväg när du ska till kopiatorn, kaffemaskinen eller toaletten. De extra stegen gör skillnad.
Bestäm dig för att en gång per dag gå och tjingsa på en kollega längre bort. En social och trevlig vana som också är bra för laget.

Stå mera!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.