Hälsa 365/279 - don´t worry, be happy!

Du vet det där med slumpen som inte är någon tillfällighet... I morse kom det en rapport som visar att den som oroar sig över sina sömnproblem lider mer av dem än den som inte oroar sig. Ny forskning visar att själva oron kan göra sömnproblemen långvariga, författaren till den nya doktorsavhandlingen menar att vi kanske till och med ska schemalägga vår orostid och oroa oss klart innan vi går och lägger oss. Det gillar vi!  

Vad det har med slump och tillfällighet att göra? Jo, i kontorsstädningen idag, strax efter att nyheten om oron kom, dök den här texten upp på ett papper. Tänkvärt! Och ett samband som må vara både slump och tillfällighet, men likväl är ett samband. Eller?

Det är två dagar varje vecka vi inte ska oroa oss för, två dagar som ska hållas fria från oro och onda aningar. EN av dess dagar är gårdagen med dess misstag och bekymmer, dess fel och brister, dess smärta och plåga. Gårdagen är för alltid bortom vår kontroll. All världens pengar kan inte skaffa tillbaka gårdagen. Vi kan inte göra en enda utförd handling ogjord. Vi kan inte ta tillbaka ett enda ord vi sa. Gårdagen är oåterkalleligen borta.

Oroar jag mig fortfarande över vad som hände igår?

Den andra dagen vi inte ska oroa oss för är morgondagen med sina eventuella motgångar, sina bördor, sitt stora löfte och kanske sitt enkla genomförande. Morgondagen är också utom vår omedelbara kontroll. Morgondagens sol kommer att gå upp, strålande eller bakom en molnslöja - men den går upp. Tills så sker har vi ingen del i morgondagen, ty den är fortfarande ofödd.

Oroar jag mig fortfarande för mycket för morgondagen?

Det återstår endast en dag - idag. Vem som helst kan utkämpa en dags prövningar. Det är bara när du adderar bördan med de här två förskräckliga evigheterna, gårdagen och morgondagen, som vi bryts ner. Det är inte dagens upplevelser som driver oss till vansinne. Det är samvetskvalen eller bitterheten över någonting som hände igår eller fruktan för vad morgondagen kan medföra. Låt oss därför göra vårt bästa för att leva en dag i taget. 

Lever jag en dag i taget?

(ur "24 hours a day")

Visst är det tänkvärt? Och visst är vi inte ensamma om att känna oss träffade?

Dagens hälsa365: SOV GOTT! Don´t worry, be happy!

Här: länk till nyheten om hur oro för dålig sömn leder till... dålig sömn. 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.