Hälsa 365/67 - kvinnor kan!

Hälsa mera

Idag är det internationella kvinnodagen

... och den börjar vi med att prata om den vanligaste cancerformen bland oss kvinnor, bröstcancer, och vad du själv kan göra för att förebygga och kontrollera.

Du är värd ett friskt liv - eller hur? Precis som alla andra, både kvinnor och män, unga och gamla... Det finns saker vi inte kan göra något åt, som ärftlighet när det gäller sjukdomar t.ex.. Men: det finns också saker som vi faktikt kan göra något åt och det är ju genom att välja livsstil. En hälsosam livsstil minskar risken att du drabbas av bröstcancer; hälsa mera™ gennom bra mat, motion, hälsosam vikt, rökfrihet och begränsad alkoholkonsumtion.

Förutom livsstil kan du också undersöka dina bröst regelbundet för att upptäcka cancern så tidigt som möjligt, vilket ger större möjligheter att bli frisk. Hur många av oss kvinnor har inte fått veta att vi ska känna och klämma för att upptäcka knölar i brösten, som inte ska vara där? Hur många av oss undersöker våra bröst regelbundet? Inte jättemånga! Vi vågar inte, vi vet inte hur det ska kännas, vi glömmer, vi hinner inte... Men dina egna undersökningar kan vara skillnaden som gör skillnaden, och ju mer regelbundet du gör dem desto mer lär du känna din kropp, dina bröst och de knölar som är friska och ska finnas där. 

Igår träffade Hälsa mera två kvinnor från Sensifemme, Marianne Sjöberg och Fia Hobbs (på bilden ovan),som berättade om sin brösthandske som är framtagen och testad av läkare. Fantastiskt! Kolla bara här:

  • Sensi Femme-handsken ökar känsligheten 6 ggr om, vilket gör det möjligt att hitta små knölar i storlek av knappnålshuvuden.
  • Den är speciellt bra om fingertoppsberöring av brösten är smärtsam.
  • Du blir påmind om att göra undersökningen om du har handsken liggande bredvid sänge, det är faktiskt bättre att göra undersökningen liggande.
  • Du behöver ingen olja/tvål för att kunna glida över bröstet.
  • Den gör att man mer precist kan upptäcka förändringar i huden och i strukturen av bröstet.
  • Den är speciellt bra om fingertoppsberöring av brösten är smärtsam. 

Mer om handsken på Sensi femme. Mer om en sund livsstil läser du ju här, på Hälsamera-bloggen;-). Vi bjuder på hälsa varje dag!

Dagens Hälsa 365: Bjud dig själv och alla kvinnor på en kvinnodag som heter duga idag: hälsa mera™ och kolla brösten - det är vi värda! Hurra!!!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.