Hälsa på olika villkor

Hälsa mera

 

Motionstrenden är stor och stark! Motionsloppen växer så det knakar och startplatserna till både Göteborgsvarv och Vasalopp har samma strykande åtgång som biljetter till Springsteen på Ullevi. Visst låter det bra? Det låter ju som att alla faktiskt är med på tåget och verkligen vill hälsa mera!

Men, för det kommer ett men, folkhälsan förbättras inte. Igår berättade Göteborgsvarvet att det fattas en stor grupp på startlinjen när startskottet går, en grupp som helt enkelt har missat tåget, och det är människor med låg inkomst och kortare utbildning. Det är den gruppen ska, i det här fallet en homogen grupp, som sitter stilla på fritiden, som i störst utsträckning får diabetes typ 2, som är ohälsosamt överviktiga, som äter mest skräpmat (här ligger nog tonåringar högt på rankingen också enl min egen ovetenskapliga forskning) och som helt enkelt inte ger sig själv de bästa förutsättningarna försett hälsosamt liv. 

Det är ju inte så att du, bara för att du har kortare utbildning eller lägre inkomst, är osmart Och inte vet att det ärvrätt bra att röra på sig och tänka på överman äter. Nej, jag tror att det sitter i framtidsutsikterna - du med bra inkomst och högre utbildning har och ser fler möjligheter, du har större tro till en ljusnande framtid och är därför mer mån om att vara med då också. Och då krävs en god hälsa. Men, det finns ju en framtid för alla! Som blir mycket ljusare om man är frisk! Träning har som positiv bieffekt att den som tränar ser ljusare på framtiden (härliga hormoner!), hälsosam mat kan vara så god, så god (och gör ju så gott!) och jag vill ha med alla på tåget, för alla (!) kan hälsa mera. Att ditt jobb, din inkomst, din utbildning har betydelse för din hälsa - det är allvarligt! Allvarligt fel.

Idag hejar jag på göteborgsvarvet som har startat ett motionsprojekt i Gårdsten i Göteborg, ett område med låg motionsnivå. I september hejar jag på Hälsa mera som lanserar möjligheter för alla att hälsa mera på jobbet. Fler såna initiativ behövs - finns det några redan nu? Visst hade det varit kul (och bra såklart) om alla ville vara med och hälsa mera? På villkor som inte har med utbildning och inkomst att göra...

Malin L

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.