Hälsa sunt!

Frustrerad! Ja, det kan även en hälso-Malin bli. Precis som alla andra. Och det är OK att bli frustrerad ibland (du kommer väl ihåg vad Malin O skrev om i Äg din...?) sålänge du hanterar frustrationen på ett sätt som gör att den faktiskt leder någon vart. Annars är det ju liksom meningslöst att bara gå runt och vara frustrerad. 

Men just nu ÄR jag frustrerad! Vad fasen: HM! Med anorektiska modeller. Magra små flickor, som andra små flickor har som förebilder och tror i sin iver av att vara normala att det är det som är normalt. Det är svårt nog för oss vuxna att förhålla oss till våra kroppar på ett sunt sätt och ännu svårare för ungdomar som ju är i full färd med att komma på vem de är... Det räcker inte att HM går ut och erkänner att de visst har råkat använda sjukligt magra modeller - de måste agera också. (I GP om detta) Och vi måste agera! Ändå ser jag facebook-uppdatering efter facebookuppdatering med bilder på vuxna köande kvinnor inför lansering på HM idag. För att en skitsnygg designerkappa är viktigare än att hälsa sunt. Alltså!

Och på andra sidan av det här med sunda kroppar kommer det nya siffror på hur mycket den så kallade vuxendiabetesen ökar i världen! Diabetes typ 2, som du kan påverka själv med ditt sätt att leva och äta och röra på dig. Det är störst ökning i utvecklingsländerna, som vill vara som vi i västvärlden. Apropå förebilder, så är den urbana, stillasittande livsstilen inte den bästa förebilden. Inte när det gäller hälsa i alla fall! Enligt internationellea diabetesfederationen har 382 miljoner människor skaffat sig den här sjukdomen. I Sverige ungefär 400 000.

Det är alldeles för många av oss som inte tar ansvar för sig själva, sin hälsa och sin roll som förebilder för unga och för andra delar av världen. Mitt torsdagstips: ta ditt ansvar. Om inte för resten av världen så för dig själv och din hälsa. Dels är du värd det och dels är din omgivning värd det. Det kan sprida sig!

Nä, nu måste jag bli av med frustrationen - att skriva det här gjorde lite nytta. Att ta en sväng ut i skogen kommer att göra ännu mer nytta.

Hälsa sunt, använd ditt sunda förnuft!

Malin L

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.