Hälsosamma prioriteringar

prioritera hälsa, Malin Lundskog

Har du tänkt på hur galet det är att vi prioriterar bort det vi mår bäst av när vi behöver det mest? Helt crazy, men inte konstigt...

Det är ni du tror att du inte har tid att vila som du behöver återhämtningen, när du inte tycker att träningen får plats i schemat som energin från den kan vara som mest värdefull, när du inte orkar laga bra mat, när du väljer bort att umgås med dem du gillar och när du inte gör något av det du tycker om för att du inte... orkar? hinner? känner lust? Det är precis just i de lägena du behöver göra precis just det där: vila, träna, äta bra och njuta av kärlek och energi från våra dina vänner. Ändå väljer du bort det. Helt crazy! Men inte konstigt. 

När du befinner dig i tids- och/eller energibrist går den tid och kraft du har åt till att göra det du verkligen måste (som mycket väl kan vara det du bara tror att du måste).  Det är en naturlig försvarmekanism: inte ska du komma här och komma och ta av hjärnans resurser när den har fullt sjå med att få till de där måstena. Hjärnan stänger helt enkelt av det som inte är rutiner och vanor och kör på med det den är van vid. Fokus på det som den tror är viktigt helt enkelt - en del i stressmekanismen.

Därför är det så fenomenalt finurligt att träna in de goda vanor du önskar dig, de beteenden och rutiner som du vet gör dig gott och till den hälsosamt och långsiktigt hållbara människa du vill vara när det är lugn och ro omkring dig. När du har tid och energi över för att träna, oavsett om det handlar om att träna in vila, god kosthållning, fysisk träning eller att umgås med dina nära och kära. När det sedan hettar till (för det gör det förr eller senare) är det en trygghet att ha det du mår bäst som goda vanor, då tänker du inte ens på att du fortsätter med dem. Är du med?  

Goda vanor och hälsosamma rutiner gör att du prioriterar rätt när livet inte flyter på så lätt. Mitt heta tips idag är att göra det lätt att göra rätt, det kan räcka med en daglig dos frisk luft, djupa andetag och en kram. Hur svårt kan det vara? Skitsvårt! Det är de små handlingarna, de som kanske verkar obetydliga när du har flyt, som betyder massor när livet bråkar med dig. Så: visst är det fett att göra det lätt att prioritera rätt?! 

Heja heja dig!
Iväg och skaffa dig en riktigt god och glad påsk nu,

ses snart!

Malin

Mer om prioriteringar och stress här: Haj på daj, maj

Och här mer om det fina med rutiner: Rutiner

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.