hälsosemester?

"Seriööööööst! Vi har sommarlooooov!" eller "Nämen, man har ju semester" eller "Äh, man kan väl få njuta" eller... Ja, kommentarerna och argumenten till att skita i sin hälsa duggar bra mycket tätare än regndropparna den här sommaren. 

Seriöst! Oavsett om du är en sommarlovsfirande tonåring, en semestrande mellanchef eller en föräldraledig småbarnsförälder: Tror du att hälsan tar semester? Att hjärnan njuter av allt socker den får? Att magen älskar allt grillat kött och att alla feta gôror den fylls med? Att själen kommer ikapp om du sitter så stilla som möjligt? Nä, klart du inte gör, för du ju är ju en normalsmart och allmänbildad människa. Eller hur? 

Hälsa är inget  du kan boka in i kalendern efter semestern eller fredagar kl 17-18 - hälsan tar inte semester, den kanske däremot kommer ut i andra ändan semestern som ohälsa istället. Och det kostar på att göra sig av med ohälsa! Det är mycket enklare och billigare att behålla hälsan. Att hitta ett sätt att leva hälsosamt även om det är semester. Vissa dagar kanske det är hälsosamt att ta det lugnt i skuggan, sova middag, läsa, prata eller skriva. Andra dagar är kanske det bästa du kan göra för dig själv (där ju din hälsa är en integrerad del) att köra skiten ur kroppen med ett träningspass? Någon morgon kanske du behöver sova längas, inte bara för att du kan utan för att du behöver det. Osv. 

Låt hälsosemester var en sällskapsresa i hälsans tecken, inte en semester bort från hälsan. Det är gott att äta mat som är god för dig, det är en förmån att att ha en kropp som är gjord för att röra på sig, en knopp som hjular av mentala utmaningar och en själ som verkligen vill dig väl. Hälsa mera och njut av glass, grill och stillasittande. Ibland. Njut av det som gör dig gott och ha gott samvete när du njuter. 

Hälsa mera är kul. Både på semestern, jobbet och i skolan - eller hur?

Malin L

Ps. Läs Socker suger som Malin O skrev i går. Även den starkast lysande solen har sina små fläckar. Ds.

Pps. Jag älskar glass...

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.