Hälsospanat om de heliga hälsoreligionerna

Hälsa mera

Min väg är den enda rätta och gör som jag så blir det bra. Träna så här så blir du stark, ät så här så blir du snygg, sov på mitt sätt så löser du alla världsproblem och framförallt: dedikera dig helhjärtat till en allenarådande hälsoreligion och tänk inte efter själv. Ja - eller inte...

Min väg är den enda rätta och gör som jag så blir det bra. Träna så här så blir du stark, ät så här så blir du snygg, sov på mitt sätt så löser du alla världproblem och framförallt: dedikera dig helhjärtat till en allenarådande hälsoreligion och tänk inte efter själv. Ja - eller inte… Jag skrev om ytterligheter för ett tag sedan och det här är väl en spaning i samma riktining ungefär, men ändå inte. Den här veckans hälsospaning handlar om att många som lever ett, enligt dem själva, hälsosamt liv ser sitt eget sätt att leva som det enda rätta. Det är bara den dieten de själva håller som funkar. Det är bara den träningsformen de själva träna som ger resultat. Och deras väg är den enda sanna hallelujah amen. Nu har till och med SVT:s Debatt haft uppe träningsformen cross fit till diskussion. Alltså… Det vore väl bättre att debattera hälsan vs ohälsan än att välja ut en träningsform som just nu är hypad (och som kanske rotar sig och blir en av de riktigt stora)? Kanske debattera om vilket ansvar vi som individer har att faktiskt ta hand om oss? Det finns så oändligt många träningsformer, dieter och livsstilar och det finns ännu mer oändligt många människor som alla är olika. Det finns inte en sann väg för alla, det finns mängder med sanningar som leder till wow! Hälsofanatismen liknar den religiösa fanatismen. Ja, all annan fanatism också för den delen. Jag tycker att vi kan göra precis som mormor sa: låta var och en bli salig på sin tro och sen hitta sin egen väg. Menar inte alls att vi inte kan inspireras av andra eller få information av våra medmänniskor, men när både folk och fä vill pracka på mig sin egen tro, då slår jag bakut. Då går jag min egen väg. Då rotar jag någonstans långt där inne och tar reda på vad magkänslan säger. Men åter till spaningen: hälsan kan ju tyckas helig, och spaningen den här veckan har nosat upp att många hanterar sitt livsstilsval som religion. Undra hur länge det dröjer innan jag spanar om konvertering…

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.