Hälsospaning - smoothies högt och lågt

Hälsa mera

Du har säkert sett dem, alla tips och tricks med hälsosamma smoothies och alla deras möjliga och omöjliga ingredienser. Du har säkert läst om hur smart det är att dricka dina grönsaker och hur otroligt praktiskt det är med smoothie som mellanmål. Frukost. Kvällsmat. Innan träningen. Efter träningen. Och tänker man efter är en smoothie egentligen bara vår tids hälsosamma svar på pytt i panna, pizza och självaste Kajsa Warg: man tager vad man haver och öser ner i sin mixer, kör runt en liten stund och vips! Maten är serverad. Men, för det finns ett men, hur enkelt är det egentligen?

Det är ett jäkla hackande, skalande, zestande och pressande innan du kommer till det ljuvliga ögonblicket då alla färgglada, vitaminrika, superboostande frukter, grönsaker, rotfrukter och bär når mixerskålen. Och sen, när du ska hälla upp det, skvätter det färgglada på dina kläder. För att inte tala om flaskan du häller ner det i för att ta med till jobbet eller träningen (eftersom du vill visa upp hur hälsomedveten du är) som ligger och läcker i väskan. Såklart! Den ska ju inte ligga ner, den där flaskan…

Men, nu kommer ett nytt men, om du tar dig förbi det första men:et så är livet med smoothies alldeles… alldeles underbart! För du kan verkligen slänga ner för mjuk avokado, lite vissna spenatblad, jätteprickiga bananer, broccolistammar och annat som ingen vill äta upp. Och mixa. Och vips! Det är hur enkelt som helst och vill du ha i mer protein blandar du ner kesella eller naturell yoghurt, inte smaksatt såklart eftersom du undviker socker. Väl? Vill du ha din smoothie lite sötare tar du en skvätt honung eller två. Kanske en dadel?

Hur som helst: en smoothie passar sig nästan när som helst. Hälsosamt om du väljer den typen av ingredienser, miljömedvetet om du använder mixern istället för att slänga mat. Smoothie till frukost är inte så dumt, inte så svårt. Kanske bara lite ovant. Häromdagen lekte jag Kajsa Warg och mixade lime, ingefära, spenat, ruccola, avokado, broccoli, vatten, kiwi och bär från frysen. En smaskig frukost som jag gjorde mycket av, så att jag fick några mellanmål också. Men smoothie till middag? Ja, ärligt talat: jag hörde om en tandopererad kille som inte kunde tugga och var så galet pizzasugen att hans fru körde ner en pizza i mixern… Men den var nog varken särskilt hälsosam eller god.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.