Hållbar hälsa - så hälsosamt hållbart. Och enkelt!

subversiv resilians Malin Lundskog

Subversiv resiliens
Easy does it - det är det enkla som funkar. I alla fall i det långa hälsosamma loppet vi kallar livet. Och det är i det enkla vi bygger hälsosamma vanor för hållbara människor. För det enkla har jag lärt mig ett nytt uttryck Subversiv resiliens.

Det är inte ett dugg avgörande för din hälsa att du lär dig det uttrycket, men det är avgörande för allas vår hållbarhet att vi förstår innebörden av uttrycket. Ann-Sofie Forsmark, som uppmärksammade mig på att det finns något som heter subversiv intelligens och som stämmer väldigt väl med mitt sätt att se på och inspirera till hälsa, förklarar det så här: 

Subversiv för att vi går mot strömmen. Vi är omstörtande. Dyker upp på kalaset med en present man inte köpt ny, kanske tog ur bokhyllan. Vägrar köpa nya tights bara för modet ändras. Vägrar köpa något för att må bra på insidan. 

Resilient för du vill fortfarande utvecklas men samtidigt stå emot allt larm runtomkring. Vara hållbar över tid.

Easy does it
Det handlar alltså om enkelhet igen. Inga dumsnutiga dieter eller trixiga träningsprogram för att må bra. Det handlar om att tycka om sig själv tillräckligt för att våga lyssna på sin magkänsla och om att tänka till. För många av oss vill! Jag vågar till och med tro att de flesta av oss vill leva hållbart och hälsosamt. Det handlar om enkla saker och att känna sig så tillfreds med sig själv och livet att en hittar lugnet, glädjen och energin i sig och i det liv en lever. Det räcker så liksom! 

Då är det inte särskilt jobbigt att välja cykeln som transportmedel, att se en höstdag bland lövhögar i trädgården som ett finfint sätt att umgås på och kramar och god sömn som värsta hälsohacken. Sa ju det: easy does it! Och det är precis det subversiv resiliens handlar om. Det är det hälsa handlar om. Det är egentligen det min dröm handlar om ... (Vill du veta vad jag har för dröm? Läs här om min dröm för en hälsosam hållbarhet för alla

Apropå hållbarhet och hälsa: här kan du se vad jag önskade i julklapp redan förra året, när jag dissade robotdammsugaren: Årets julklapp?!

Bagarens barn och så vidare
Det här är en strävan. En del av drömmen om mer hälsosam hållbarhet åt folket och om mer glädje, frihet och styrka i världen. Jag är inte fulländad på något vis, men jag jobbar på det och påminner mig själv om vad som verkligen betyder något, om allt jag har i mig och i min absoluta närhet. Ska vi jobba på det tillsammans? 
hopp om hälsa

PS. I boken och webbkursen Glad Fri Stark tar jag upp grejen med att tycka om dig själv för din egen hållbarhet. Om magkänsla och om vad som betyder något för just dig. Mer om dem här:
webbkursen Glad Fri Stark 
boken GLAD FRi STARK

Comments

Vad bra du är! Och visst är det kul när man hittar ett nytt uttryck?!

HEJA DIG!
//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.