Hållbara tips om kost!

hållbara tips om kost, gästblogg, Hälsa mera, Malin Lundskog

Hållbara tips om kost

Hållbara tips om kost kommer från väldigt välkomna gästbloggaren Madeleine på Life at core idag:

Att jobba med kost och träning idag är en utmaning. Så mycket där ute handlar om hets och press, om att rasa i vikt, hitta snabbaste och bästa quickfixen och träna de hårdaste och mest tidseffektiva passen nånsin. Det pratas väldigt mycket yta och prestation och väldigt lite hälsa och hållbarhet.

Hälsa som egenvärde

Att prata om hälsa som ett egenvärde kräver sin pionjär. Ni som följer och läser denna blogg är redan ganska vana vid detta tänk eftersom jag vet att Malin delar min inställning men i vår bransch överlag är det många som höjer på ögonbrynen när jag säger att jag inte tränar för något annat än att må bra och äter som jag gör för att leva länge och orka göra allt jag vill medan jag lever. Det är denna inställning jag försöker förmedla även till klienter och i mina sociala media, en tillåtande och hållbar inställning till mat och träning där glädje och livsnjutning ska stå i centrum.

Hur ska man äta?

Mina hållbara tips om kost ser ut såhär: 

1 Basera din kost på naturliga råvaror. Handla så naturlig mat som möjligt, undvik halvfabrikat, leta efter produkter med så kort innehållsförteckning som möjligt. Sträva också efter att äta så färgglatt som möjligt, olika grönsaker med olika färg ger olika vitaminer och mineraler så en större variation ger dig bättre och bredare näringsintag.

2 80/20-regeln. Sträva efter att äta minst 80 % bra mat dvs klassiskt nyttiga matvaror, då finns utrymme för 20 % traditionellt dåligt såsom kakor, godis, chips eller annat. Håller du denna regel kommer du att må bra, ha energi i vardagen och till träning, optimera hälsan för framtiden och kunna hålla en sund vikt.

3 Känn dina svagheter. Analysera när på dagen du lättast trillar dit och fattar dåliga beslut, planera sedan din kost så du förebygger detta. Planera in mellanmål, ät större eller bättre huvudmål. rbered matlådor för middag, köp hem nyttigt kvällsmys osv. Vi har alla svagheter, knepet är att skapa förutsättningar för att hantera detta, det är mycket lättare att förebygga än att hantera tex sötsug när det väl uppstår.

4 Tajma näringen kring träningen. Ät ordentligt innan och fyll på efter för att dels ha energi till att orka träna, dels få en bra återhämtning så du orkar träna snart igen och minskar risken för överträning. Kolhydrater behövs innan passet för högintensiv träning, protein behövs både innan och efter för återhämtningen. Kolhydrater behövs även efter passet om du ska träna snart igen, framförallt inom åtta timmar.

hållbara tips om kost, gästblogg,hälsa mera

Med dessa riktlinjer kommer du långt! Du måste inte vara extrem, utesluta allt socker, äta vegetariskt och ekologiskt varje dag (men gärna ibland för miljöns skull!) och laga mat med alger, örter och konstiga pulver. Vanlig mat tar dig också till dina mål, ger dig energi, håller dig mätt och stillar ditt sötsug. Det låter kanske inte lika exotiskt som att hoppa på den senaste diettrenden men det funkar. Och framförallt, det är hållbart! Och så tänker jag att vi ska bygga vår hälsa, steg för steg på ett sätt som vi kan fortsätta med hela livet. Ingen quickfix, inget extremt, inget som kräver att du offrar allt som är roligt och gott. Börja med det du har, gräv där du står och gör små men tydliga förändringar i din vardag för att må bättre, bli piggare och leva längre. Det behöver faktiskt inte vara svårare än så!

Madeleine bloggar på Life at core, hon jobbar sedan 10 år som PT och kostrådgivare, driver en webbshop med träningskläder och utrustning samt böcker för träning och kost. Hon har bl a skrivit boken Fitnesscoachens funktionella- vardagsmat som fungerar, där du hittar snabba, nyttiga och goda recept som funkar i en stressig vardag.

Kolla in Madeleines kokbok: Fitnesscoachens funktionella mat - många goda, enkla och hälsosamt hållbara tips om kost.

Ses snart igen, heja dig så länge! 

Hälsar Malin

Foto: Madeleine Wejlerud.

Comments

Permalink

Jag känner en tydlig skillnad då jag äter bra och då jag äter sämre i min prestation i träning och på jobbet. Humöret blir sämre på sämre mat. Huvudvärk och magont.

Mat är viktigt för att orka och mat är viktigt för att må bra.. =)

Ja-a, så klokt: bra mat är tamejtusan viktigt. För att orka. Må bra. Visst märker en skillnad på bra och mindre bra mat?! 

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.