Hatkärleken till mina lår

lårens dag

"Men, dina lår ser ju ut som sånt där apelsinskaI" sa min lillebror utan att veta vad han satte igång. Som lårens dag till exempel, den instiftas idag. Är du med?

Min lillebror menade inget illa, även om du som läser det här förmodligen tycker att det låter så. Jag tror att han bara var fascinerad över de där groparna. Han hade ju inga egna. Jag var max 14 år gammal när han sa det. 

"Vaddå apelsinskal?" När jag tittade efter ordentligt förstod jag vad han menade. Jag hade gropar i låren. Och nej, jag var ingen tjock tjej. Inte smal heller. Utan sådär precis exakt perfekt. Precis som nu. Det är bara det att jag hade så himla svårt att inse hur perfekt jag var. Är! Och i nästan 35 års tid har jag varit väldigt fokuserad på mina lår. Hur fula de är. Hur gropiga de är. Hur feta de är. Hur de skaver mor varandra, när det väl borde vara mellanrum mellan dem (unga tjejer nu för tiden har till och med ett ord för det: thigh gap.). Hur de väller ut över soffor och stolar när jag sitter ner, så att det är bäst att jag trycker ner tårna och lyfter upp hälarna så att de inte får en chans att välla ut. Fokuset har varit allt annat än positivt laddad och vi vet ju hur det vi fokuserar på har en tendens att växa, så fatta sizen jag har fokuserat upp mina lår till... 

Som om storleken har betydelse! Som om mina lår inte har hjälpt mig att ösa in mål bakom motståndarlagets målvakt, ta mig upp på Sveriges högsta bergstopp, springa maraton och ultralopp, cykla runt på Gotland, vara sittplats för mina barn, älskas och beundras av min man, visa enorm styrka när jag har instruerat styrketräning, body pump och löpning, vara smidiga och fullgjort sin plikt när jag har peppat pilatesdeltagare, promenera otaliga mil med min hund, åka Vasalopp och svarta puckelpister. När jag tänker efter så är de helt fantastiska de här låren och de förtjänar sannerligen en stund i rampljuset utan att bli undanskuffade till något skamvrå. 

Instiftandet av lårens dag är mitt bidrag till att få ett stopp på utseendefixeringen i hälso- och träningsvärlden (googla på ordet "lår" så ska du se vad du får upp!), ett sätt att motverka hälsohetsen och få oss att gilla oss själva. Vi är ju helt perfekta! Och vi har oändligt många möjligheter att göra det vi vill av oss själva. Vill du ha starka lår? Go get them! Vill du ha rörliga lår? Jobba på det! Vill du gilla dina lår? Tänk på allt bra de gör för dig. Med dig. 

Häng med in i Facebookeventet, använd hashtaggen #lårensdag både på Facebook, Instagram och Twitter. Dela med dig av fantastiska bilder på fantastiska kroppsdelar och plocka med dig dina nära och kära i firandet. Det är ni värda. Allihop! 

Heja heja heja! 

Malin

PS. Bilden - nu snackar vi hatkärlek! Men jag gör det för lårens eget bästa... Och jag gillar mina lår, för mitt eget bästa!

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.