Hett med vinterbad

Vinterbad

Bada mer, frys mindre. Jo, det är sant! Bada mer - stressa ner. Jag älskar vinterbad. Eller: jag älskar att bada. Och vintern närmar sig, så ... Idag berättar jag om varför vinterbad är så bra.Kolla in allt fenomenalt som händer med kroppen, knoppen och själen vid vinterbad: 

Här kommer min sanning om vinterbad: det ger energi och en allmän sund känsla. Den sunda känslan ökar självkänslan! Det minskar trötthet och smärta, ger ett glatt humör och stärker immunförsvaret. Det ger bättre sömn, mer elastisk hud (vi som är livserfarna inser finessen med det), ökar blodcirkulation, sänker blodtryck, ökar kyltåligheten, minskar spänningar och ger social gemenskap. Hur bra kan det bli egentligen? Väldigt bra, men OBS! för några som det kanske inte är så hälsosamt för. Som hjärtsjuka, de med konstant högt blodtryck (tillfälligt pga stressad situation just nu inte alls samma sak), när du är förkyld och har feber (och för 17: drick inte alkohol innan du badar). Men vi andra - grattis till oss! 

vinterbad
Vem vill inte bada?

Att hoppa (eller gå såklart) ner i kallt vatten är en rejäl chock för kroppen. Det låter kanske inte så hälsosamt? Särskilt inte om jag tillägger att det hela handlar om att utsätta kroppen för stress... Men: kortvarig stress med redig avslappning efteråt gör under för oss. När vi chockar kroppen såhär sprakar värsta nyårsfyrverkeriet av härliga hormoner igång i kroppen, de yttre blodkärlen drar ihop sig så att blodet strömmar snabbare och vi mobiliserar energi genom att sätta våra inre organ och hjärnan i viloläge (inte tid med djupa funderingar, det är action som gäller) för att kunna försvara oss (stress/chock = "fara").

Vinterbad är en genväg till flow, det är jag säker på, för flow kräver en stressreaktion och framförallt kräver det en komplex miljö (fatta havet, där jag vinterbadar, med all sin komplexitet!) och det kräver att något förkroppsligas - om jag säger såhär: 50% av våra yttre sensorer sitter i fötter, händer och ansikte, need I say more?

Kyla är något för dig som fryser. Jag skulle vilja slå ett slag för det bruna fettet också, nu när jag ändå håller på. Det bruna fettet är det vi föds med i hyfsat riklig mängd och det är suveränt på att alstra värme. Det är också riktigt bra på att käka upp det vita fettet, det som vi vuxna har mer av och som är det som gör oss överviktiga. Genom att utsätta dig för kyla, som du gör med regelbundet vinterbadande och annan vistelse utomhus ökar du mängden brunt fett. Du får lättare att alstra värme och fryser alltså inte lika lätt och du bygger upp en intern fettförbrännare. Kanske någon som nappar på det efter alla skumtomtar?

Jag vill vara uppvärmd innan hoppar i sjön (som är ett hav, nämligen Kattegatt), allra helst efter en löprunda annars efter en bastu i Askims bastuförening och jag håller med Karen Blixen:

                    The cure for everything is salt water - sweat, tears and the sea

Nybörjartips för dig som vill börja vinterbada:

bada naken (alltid skönt, men i det här sammanhanget för att våta kläder kyler ner efteråt)

basta/var varm innan

5-20 sekunder räcker

undvik att doppa huvudet, ha gärna bastumössa (jo, det finns! Men vilken mössa som helst funkar ju såklart. Jag kör buff. I alla lägen))

ha sällskap, både för att det är trevligt och ifall om att...

använd badstege så att det är lätt att ta sig i OCH UPP

gå till vattnet i skor (diabetiker bör vara extra försiktiga med fötterna så att de inte får sår utan att märka det pga kyla/tappad känsel)

börja i tid på säsongen och håll i regelbundet. Eller sluta aldrig?

Vi borde hotta till vinterbadandet och få fler att coola ner sig. Vilken hälsoinsats! Fatta stresståligheten och -hanteringen, glädjeökningen och den ökade självkänslan för folket. Jag är övertygad om att det skulle göra skillnad. Ska vi testa? Vinterbad ftw...

Du som vill höra vad jag sa på radion om vinterbad i vintras, yssna här, 1:42 ungefär in i programmet: Förmiddag i P4 Göteborg (men jag hann knappt öppna munnen förrän inslaget var slut, guldbaggar skulle nomineras och Stina Nilsson vinna tourdeski-etapper och annat kom emellan. Lite som i livet i största allmänhet när jag tänker efter: saker och ting kommer emellan ...)

PS. Förr tvingade man mentalpatienter att bada isbad, för att lugna ner dem. Det jag förespråkar är helt fritt från tvång, men effekten finns där ändå. Befriande! Lugnande! Energigivande!

vinterbad
Jag sa ju att man blir glad av att bada!

Du, heja dig! 
Ses i vattnet,

Malin

Comments

Permalink

Älskar också vinderbadande som för min del oftast äger rum på Kallis i Malmö vid Ribban. Och där är det skönt, fast lite annat, året om så klart - men just som du säger, att plurra i kallt vatten det är något speciellt!

Permalink

Det låter jätteskönt. Och det vet jag ju egentligen, efter en hel del bad i havet efter uppvärmande bastubad. Har till och med skött den personliga hygienen i havet, i cirka 9 grader - då är det bra att vara bastuvarm först...
Så. Våga göra det på vintern också? Hmm.

Permalink

Nu läser jag detta igen och funderar: kliver du långsamt nerför stegen/trappen, eller är det snabba ryck när du plurrar? Jag kan inte riktigt bestämma mig för "en metod" och blev nyfiken på om det finns för/nackdelar med de två olika sätten?

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.