Hur kissar du?

Malin Lundskog, löparglädje, Masesgården, Siljan

Inte så mycket hur som i hur du gör med kroppen utan hur som i hur ditt kiss ser ut. Och hur det luktar. Och hur ofta du kissar. Och hur mycket. Många hur-frågor som enkelt hjälper dig att hitta rätt vätskebalans i kroppen. 

Så här vet du att du dricker lagom
Jag skriver det här för att jag ofta får frågan om hur mycket "man" ska dricka varje dag och mitt standardsvar "det beror på" inte alltid går hem. Men om vi förutsätter att du är frisk och kry så bör ditt kiss vara hyfsat genomskinligt åt det ljusgula hållet. Inte helt genomskinligt, då kan du ha druckit för mycket vatten jämfört med mängden salter och andra mineraler du har i kroppen. 

När du kissar ett ljusgult och hyfsat luktfritt kiss, då är du på vätskebalans-banan. Undantag från ljusgul är självklart om du har ätit mängder med rödbetor, men måttet med lukten kan du behålla.

Varför jag svarar det beror på, beror på vem du är, hur fysiskt aktiv du är, hur varmt det är där du är och vad du äter. Bland annat. Så, ja: hur mycket vätska du ska dricka under en dag beror på. 

Kissa för säkerhets skull?
Normalt kissar en vuxen, frisk person 4-9 gånger/dygn men det kan variera mer än så. Vi är säkert många som lärde oss det redan när vi var små att kissa för säkerhets skull innan vi gick ut. Som fortsätter med det i vuxen ålder och alldeles särskilt innan vi ska träna. Ifall om att liksom ... Men vet du: när du kissar öppnar du spjällen och det tar sådär ungefär 20 minuter för dem att dra ihop sig igen, så testa att kissa 20 minuter innan du drar igång träningen. Det har jag gjort sedan jag hörde inkontinenspodden prata om det. Funkar! Men idag var jag glad att jag inte sprang i stan (när jag gör det förresten) utan kunde sitta ute i skogen under filosofera om det här med kiss. Två timmars löpning efter en te-morgon liksom, vem behöver inte ta en kisspaus då?

utsikt från en kisspaus, löpning, Malin Lundskog
utsikt från en kisspaus 

Jag sprang lågpuls igen, perfekt för halkigt Leksand med omnejd. Är tillbaka på Masesgården och ska hålla kursen Glad Fri Stark under veckan som kommer. Det ser jag verkligen fram emot! 

Mer om min lågpulsträning här

Mer om Masesgården här

Det kommer förmodligen bli en del dala-kärlek på bloggen den här veckan. Hoppas att det är okej! Under kursen jag håller tar jag upp sådant som passar perfekt på en blogg om hälsa, vardagsmotion, goda vanor, löpning, ursäkter, mental träning, vila, vänner och allt som hör ett hälsosam liv till. Du kanske har några önskemål på vad jag ska skriva om? Berätta gärna i så fall, i kommentarerna här nedan eller i ett mail till heja@halsamera.se

Ses snart!
Heja dig så länge

//Malin

Vill du hänga med på uppdateringarna från Dalarna? Följ mig på  Bloglovin´ , så får du blogguppdateringarna automatiskt. 

Comments

Permalink

Fick tips för rätt länge sen om att inte dricka fulla glas varje gång jag drack. Utan hellre ta en liten slurp här och där. Då kan kroppen tillgodogöra sig vätskan och man slipper springa på toa. Det har funkat ypperligt för mig, numer är jag törstig om jag inte dricker!

Vad bra att du har hittat ett sätt som funkar för dig! Det är ju just det: det beror på ... du behöver hitta ett sätt som funkar för dig, din aktivitetsnivå, vad du äter och så vidare. 

//Malin

Permalink

Jag blir tvångsmässigt kissnödig när jag lågpulsar! Det var samma sak sist! Måste nästan alltid pausa och kissa i nån buske. Lite svårt när man springer på bana...

... med skogslöp - att det finns många buskar ;-) 

 

Vågar du låta bli att kissa? För att se om det kanske bara är en föreställning eller om det går över? 

Spännande att se hur din lågpulslpning utvecklas förresten!

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.