Inte utmattningsdeprimerad. Längre...

Hälsa mera

Allt ger erfarenhet
Allt vi gör ger oss erfarenhet och vi lär av våra våra misstag. Och så vidare... Vissa erfarenheter kanske vi vill vara helt utan, några är lärorika och en del får en avgörande betydelse för resten av livet. En av mina mest livsavgörande erfarenheter är min utmattningsdepression. Den som jag drabbades av eftersom jag var alldeles för fokuserad på yta och kvantitet för mitt eget bästa. Jag trodde att jag måste göra och prestera för att vara tillräckligt värdefull för både mig själv och min omgivning. Och jag trodde att jag gjorde det för alla andra! Egentligen är det ett ganska egoistiskt beteende - det här ledde till en lång sjukskrivning med kostnader för min arbetsgivare, extra arbete för mina kollegor, mycket ensamt slit för min man, oro bland mina vänner och min familj och ledsna barn som undrade varför mamma var så ledsen (tro mig, jag försökte att inte gråta!). 

Jag litade inte på att jag dög
Jag litade inte på att det räckte att vara en genuin version av mig själv. Trodde inte att det dög. Jag ställde höga krav på mig själv både som mamma, anställd, fru, dotter, kollega, vän och granne. För höga krav såhär i efterhand, men grejen var den att jag verkligen trodde att att kraven från min omgivning. Jag trodde att familj, vänner, arbetsgivare med flera hade de höga kraven på mig. Jag trodde verkligen på riktigt att jag var tvungen att vara jätteduktig inom alla områden. Listan kan göras lång och den har också en lång bakgrund eftersom jag alltid hade varit den där duktiga tjejen. I skolan. Hemma (nja, det gick kanske över under några tonår). På fotbollsplan. På jobbet. Min historia blev min sanning: jag var en duktig tjej och duktiga tjejer gör sådant som duktiga tjejer gör. De fixar allt. De går alltid att lita på. För alla utom dem själva?

Nej, nej, nej - jag menar inte alls att vi ska sluta anstränga oss för varandra eller oss själva. Inte sluta ställa krav eller vara duktiga heller, men det är ju inte ett dugg smart eller hälsosamt att tro att omgivningen har omänskliga krav på oss när de kanske i själva verket är nöjda med att vi är de vi är? Att våra kollegor och chefer tycker att ett nej till en arbetsuppgift är okej? Att våra barn blir gladare för en kram och en godnattsaga än ett perfekt städat hem? Att inte tycka tillräckligt mycket om sig själv för att vara snäll mot sig?

Ja, jag lärde mig massor av hamna i en utmattningsdepression. Jag lär mig fortfarande (det här var 10-15 år sedan) och halkar ibland tillbaka några steg.
 

återhämtning och paus, stress, Malin Lundskog, löpning
Lika stilla som fryst vatten - hade jag aldrig tid med. Då ... 

Några av de lärdomar jag tar med mig och som du gärna får lära dig av:

- Inte ens jag (eller du) är omänsklig! Vi är människor bäst på att vara oss själva.  

- Det är jätte-okej att visa mina svagheter och be om hjälp! Om du visste hur hjälpsamma dina medmänniskor är. 

- Dåligt samvete är oerhört tärande och gör ingen nytta! Släpp det, gjort är gjort och säg förlåt - både till dig själv och andra som behöver det. 

- Hälsa handlar om helt andra saker än en snygg yta! Ja, jösses - hälsa för och från insidan gör dig hållbar, resten kommer på köpet. 

- Fysisk träning med kvalitet är bättre för mig än med kvantitet! Svettas och flåsa för att du njuter av det, för att du blir glad, smart, stark och uthållig av det. Inte för att pressa på milen. 

- Vila och återhämtning är inte slöseri med tid! Tänk att jag var glad som inte "behövde" sova på natten ... Vila dig smart, pigg och energisk. 

- Jag utsätter mig medvetet för skratt och härliga kravlösa situationer och människor. Hälsosamt som 17! Ett gott skratt du vet - värt så mycket. 

- Att det är lika självklart att jag kan bli psykiskt förkyld som fysiskt! (Även om förkyld kanske inte är ett helt korrekt ord i sammanhanget). Pausa. Innan förkylningen blir något allvarligare, vi vet ju alla vad de flesta sjukskrivningar beror på... 

- Världen går inte under! Nä, den gör sällan det av sådant som en helt vanlig ovanlig människa tror att den gör det av, som ett försenat tåg eller en missad deadline.

- Kommunikation och tydliga ramar är väldigt funktionellt! Prata och se till att du har och ger dig själv tydliga ramar så att du inte ska göra allt, alltid, överallt... Gäller både privat och på jobbet.  Lovar!
 

Varför Hälsa mera finns?
Jag har tidigare skrivit ett inlägg om något som blev viktigt för mig när jag frisknade till - hur jag jobbar med att besanna mina drömmar. Mer om det här: Chefens våta dröm - min sanna hälsodröm 

Anledningen till Hälsa mera har också sitt ursprung i den där utmattningsdepressionen. Mer här: Hälsa mera 
Jag kom att tänka på det, att du som läser bloggen kanske vill veta vem jag är? Och varför? Spännande ändå, alla vägar man väljer genom livet. Idag pratade jag om det här och en hel del annat på kursen Glad Fri Stark på finfina Masesgården i Dalarna. 

Tja, som mormor brukade säga: inget ont som inte har något gott med sig! Hear hear mormor säger jag.

Ungefär det här har jag lärt mig. Och en hel del annat. Återkommer med fler blogginlägg om det hela, väldigt gärna om  tillbaka till ämnet, det är jag helt säker på. Vill du veta mer innan dess? Bjud på en kaffe eller boka en föreläsning så pratar vi mer. Eller: lämna en kommentar här!

Hej hej och heja dig så länge!
Ses snart igen,
Malin

Vill du hänga med på uppdateringarna på bloggen? Följ mig på  Bloglovin´ 

Comments

Permalink

Har aldrig drabbats av utmattningsdepression, tack gode gud, men duktig flicka var jag och nog hade jag kunnat landa på samma ställe som du. Och det har jag gjort egentligen, fast utan att ta omvägen om utmattningsdepressionen, vill säga. Jag skalat av mig merparten av duktiga flickan-masken och presterar numera från ett annat ställe inom mig. Hela min engelska blogg är egentligen en spegling av min resa till att vara varsam med mig själv. Gör livet mycket mer njutningsfullt, det vill jag lova!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.