Jag äter skumtomtar utan att unna mig ...

hälsosam jul, god jul, skumtomtar, innan sig, Malin Lundskog, Hälsa mera

Jag älskar skumtomtar! Jag äter skumtomtar! Men jag unnar mig dem aldrig. Jag äter dem för att jag vill. För att jag tar ett aktivt beslut att dels köpa dem och dels öppna den där påsen. Mmm, den underbara doften av skumtomtar och allt (konstigt) de innehåller som sprider sig. Älskar den! Låt mig förklara mer om det där med att inte unna mig och ändå äta, fast även jag vet att skumtomtar inte är nyttigt eller hälsosamt på något sätt. Jag vet att det låter konstigt för många av er.

Jag äter utan att unna mig
Det är själva unnandes jag inte tycker om. Det är så förknippat med dåligt samvete och kompensation. "Nu när jag har tränat så bra kan jag unna mig att äta skumtomtar" eller "jag unnar mig att vila idag eftersom jag har jobbat så hårt". Unnandet innebär att jag inte är värd att njuta av livet förrän jag har gjort något form av superinsats. Men ... jag orkar inte genomföra superinsatser hela tiden och jag mår inte bra av att ha dåligt samvete. Dåligt samvete skapar stress och det vet vi allihop vad för mycket av stress gör med oss. Vem mår bra av det?

Det bästa med att jag inte unnar mig
Det bästa med att jag inte unnar mig är att jag känner efter vad jag vill. Jag lär känna mig själv. När unnandet fanns med i bilden godkände jag inte skumtomte-ätandet, shoppingen eller ledigheten (eller vad det nu kunde vara) men gjorde det ändå. Med dåligt samvete. När jag tillåter mig själv att göra det jag vill blir det viktigare vad jag faktiskt vill. Och att göra sådant jag vill mår jag väldigt bra av! Mera sånt i livet. 

Nej, det innebär inte att jag môlar skumtomtar dagarna i ända. Det innebär att jag känner efter om jag vill äta skumtomtar. Vill jag det så gör jag det. Vill jag inte så gör jag inte det. Vill jag träna så gör jag det. Vill jag bada så gör jag det. Vill jag ta en glas bubbel, då gör jag det! Så: det bästa med att jag inte unnar mig är att jag lär känna mig själv bättre och ju mer jag lär känna mig själv, desto mer tycker jag om mig själv och kan göra något åt sidorna jag inte gillar (ooooh ja, de finns där!) och förstärka det jag tycker om hos mig själv (finns ju massa sådant också!). 

Det hälsosamma med att tycka om sig har jag bloggat om förut, bland annat här: Tyck om dig - tidernas hälsotips!

Det är inte mellan jul och nyår det händer
Kom ihåg: det är inte mellan jul och nyår du förändrar ditt liv, går upp alla kilon du inte vill gå upp eller pajar årets hälsoinsatser. Det mesta av det där händer mellan nyår och jul ... 

Mitt hetaste jultips: fira jul utan att unna dig! Njut av valen du gör och välj inte det du inte vill.

Med det sagt: GOD JUL! En riktigt riktigt god jul på alla sätt. På ditt sätt!
Ses snart!

//Malin

PS. mina skumtomtar är slut ...

PPS. Vill du veta mer om dåligt samvete, hälsosamma val, goda vanor och löparglädje till exempel? Häng med här på bloggen genom att följa mig på Bloglovin´ 

Comments

Permalink

Vem älskar inte skumtomtar liksom? Jag är inte heller förtjust i uttrycket unna sig. Jag äter det jag vill när jag vill däremot är det värt att tänka efter om det är lägligt eller inte. Det beror ju på vad det kommer innebära för konsekvens och om man är beredd att ta den.

God Jul på dig Malin <3

tycker att reflektionen om det är lägligt eller inte kommer lättare när jag väljer vad jag gör än om jag hittar på ursäkter att unna mig. 

God jul du också!

//Malin

Permalink

Intressant att diskutera ett eventuellt semantiskt missförstånd av ordet unna. Jag unnar mig heller ingenting, om jag ska gå efter din förklaring. Men använder nog heller aldrig ordet egentligen. Mormor sa det jämt, utan superprestation före, vi ska unna oss för att vi är vi, och vi är så bra. Det borde man unna sig oftare, att uttala att man är så bra. God skumtomtejul på dig!

För att vi är vi ... Fint sagt av din mormor! Ja, jag vurmar väldans mycket för att man ska tala om för sig själv och dem man har omkring sig att hur bra man är. Varje vecka påminner jag till exempel gänget i min facebookgrupp GladFriStark (https://www.facebook.com/groups/213998409008425/ ) om det. 

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.