Jobbigt med flow...

 

Du som har känt känslan av att du har flyt, du vet vad jag menar när jag skriver att det är en skön känsla. Allt går lekande lätt, du behöver inte ens tänka på vad du gör, det bara händer... Och det som händer ä riktigt bra! Du presterar bra, du mår bra, det går bra! Eftersom det är så fantastiskt härligt vill vi gärna hänga kvar i flow:et, men... det gör vi inte och det här är varför: 

FLOW-cykeln

1. kämpa

Det första du behöver göra för att ta dig till det där sköna stadiet är att kämpa och slita. Träna hårt fysiskt om det är något sådant du vill åstadkomma eller proppa huvudet fullt med information om det är någon sådan utmaning du står inför. Du lägger mängder med energi på det här och kanske till och med undrar om det är värt det - du blir inte starkare, snabbare, smartare, roligare... När den känslan kommer tillåter du dig själv att ta dig till nästa fas.

2. släppa loss

Gör något helt annat än det du just har tränat och kämpat med. Har du fyllt huvudet med kunskap - ut och rör på kroppen. Har du tränat stenhårt? Ta en bastu. Eller något annat som är något helt annat... För när du släpper kontrollen med allt ditt logiska tänkande och låter ditt undermedvetna vara med i matchen, det är då det händer. Du har säkert upplevt det här tidigare, idéerna som kommer just som du håller på att somna eller lösningarna på ett stort problem som dyker upp mitt ute i löparspåren. Så är det äntligen dags!

3. Flow!!!

När livet leker och du har alla rätt på provet eller persar på milen. Om du visste vilken jätteexplosion av måbrahormoner du har i kroppen när du har flyt. Det är en känsla vi alla älskar (jag tror ärligt talat inte att någon inte gör det) och är vill vi vara igen. Oh igen. Och igen. Hela tiden. Men... kroppen orkar inte. Alla de där hormonerna som spritter runt gör att vi helt enkelt inte kan vara kvar i det stadiet hur länge som helst. Vi behöver nästa fas. 

4. Återhämtning

Visst, det finns ju ingen av oss som inte vet att återhämtning är finemang, men... hur kul är det här egentligen när vi alldels nyss hade en måbraexplosion inombords och helt plötsligt är allt bara vanligt igen. Nej, det är ingen som gillar det här. Om vi inte vet att den här fasen är viktig för att vi ska orka ta oss in i flytet igen. Den här fasen, när allt känns jättenormalt är inte helt som vanligt trots allt. Det är en ny normalfas. Vi har levlat upp oss. Utvecklats. Lärt massa nytt på vägen. Så nästa gång vi går in i fas ett igen (för det gör vi ju?) gör vi det från en ny nivå. Vi är lite (mycket?) bättre än vi var innan. Och det är ju bra!

Cykla mer?

Det här har gett mig en tröst många gånger och gjort att jag har fortsatt när det har varit tufft och också accepterat att det är dags att dra sig tillbaka mellan varven, oavsett om det handlar om träning, jobb, socialt liv eller... allt egentligen. Mormor skulle säkert bara ha sagt att "var sak har sin tid" och det hade hon ju haft rätt i. Eller hur?! 

Mer om flow från mig hittar du här: Flow och finessen med kortsiktighet

Där ger jag också lästips för dig som vill veta mer. 

Till nästa gång:

heja heja dig!

//Malin

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.