Klä dig rätt för löpning - det finns inget dåligt väder ...

löparkläder, vinter, Malin Lundskog

Kläder efter väder
Det finns väder som är bättre och sämre att springa i, men oftast finns det inget väder som inte är okej att springa i. Det är lättare att njuta av sol och värme för de flesta av oss, men ärligt talat: motvind och regn är inte fel! Anpassar du kläder efter väder blir det ännu bättre!

Det här tar jag på mig
Grundprincipen när det gäller kläder för löpning är lager-på-lager så att du kan plocka av dig när (oftare när än om faktiskt) du blir för varm. Så här års brukar jag tycka att det är okej att frysa lite de första tio minutrarna ungefär. Förutom om händerna! Händerna är ju tentakel på kroppen som inte är livsavgörande för kroppen att värma upp, så de brukar komma i sista hand (obs fyndigheten där ;-). Är det halt eller slirigt där jag springer vill jag desto ha handskar att ta emot med om jag skulle ramla ...

Så, när termometern ligger mellan 0 och +7/8 sådär kör jag med:

 • trosor. Rejäla doningar modellmässigt så att skinkorna får ett extra lager kläder på sig. De blir ganska kalla annars ...
 • mamelucker. Ju närmare nollan desto troligare att jag kör med mamelucker. Skönt för ovan nämnda skinkor. 
 • sport-bh. Ingen skillnad jämfört med sommarlöpning direkt.
 • ullstrumpor. Ju närmare nollan desto troligare att jag kör med kompressionsstrumpor, både för att det är skönt och för att det värmer vaderna. Dessutom är ju ull outstanding när det gäller att både värma och kyla, så om jag klampar ner i en vattenpöl blir fötterna inte lika nedkylda som om de var nedtryckta i strumpor av konstfibrer.
 • tights. det dröjer till några minusgrader innan jag går på långkalsonger eller fodrade tights. 
 • underställströja. Gärna en undertröja i ull för att inte bli nedkyld om jag springer långsammare vissa partier och inte håller samma svettiga temperatur hela passet. 
 • vindjacka. Alldeles särskilt om jag ska springa längs havet, vinden kyler ofta mer än en tror så det är skönt att inte blir helt genomblåst. Särskilt när en är svettig!
 • buff. Eventuellt en runt halsen. Om jag inte kör med mössa kör jag buff runt öronen. Okej, biffen är min åretrunt-specialare, så inte särskilt vinterspecifik, men i alla fall. 

löprkläder, Malin Lundskog, Salming conceptstore

När jag springer långpass och när jag springer lågpulspass har jag med mig en torr undertröja att byta om med om jag blir nedkyld.

När jag springer i minusgrader kör jag med en tunn överdragströja ner till kanske minus fem grader. Kallare än så blir överdragströjan tjockare. Och när termometern visar fler än fem minusgrader börjar jag fundera på långkalsonger. Jag tycker att långkalsonger och vanliga löpartights är skönare än fodrade tights. När det är kallare än minus tio ute brukar jag använda både långkalsonger och fodrade tights. Är det kallare än minus tjugo springer jag inte. Eftersom jag bor i Göteborg är det sällan kylan stoppar mig från att springa :-) 

Kom ihåg att ju kallare desto viktigare med uppvärmning för att inte chocka luftrör och lungor med tjurrusningar som gör dig jätteflåsig direkt. Låt årstiden ha något att säga till om när det gäller löpningen, det blir ett sätt att variera träningen på.

Hur som: ut och njut! Det funkar i alla väder. I alla fall väldigt nästan ...

Ses snart igen,
tills dess: HEJA HEJA DIG!

//Malin

PS. det mesta av kläderna på bilden kommer från Salming, strumporna från gococo. Gillar dem massor (OBS! inte reklam)

Comments

Permalink

Ha - se där. Fodrade tights. Visste jag inte ens fanns!

Idag har jag varit på turridning som till 70% var regnig, men det funkade fint - just för att jag hade ull som innersta lager - ullstrumpa, ull-långkalsong, ull-undertröja m långa ärmar, ullkofta (Ivanhoe, som jag älskar dessa koftor!), upphandledsvärmare. Där tog nog ullen slut, men det räckte för att jag inte skulle frysa! Och lika skönt var det att rida i regnet som om det inte reglat - en upplevelse helt enkelt!

Njuter så av att vara utomhus och förlänger uppvärmningen ju kallare det är, så ... några minusgrader hur o dit liksom ;-) 

TACK för din kommentar!

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.