lönsam hälsopepp

Malin Lundskog, föreläsning

Ett träningskort till personalen löser inte hälsofrågorna på jobbet. Att träna tillsammans löser fler frågor, men inte alla. Att skratta, prata och hämta kraft tillsammans, se vikten av det man gör och den man är hjälper till ytterligare med att bygga ett lag som har plats för ett jag och ett jag som är viktigt för ett lag. 

Det finns arbeten där vi inte kan planera och strukturera upp dagen som vi vill, det finns jobb som inte ger oss en chans för reflektion och så finns det yrken där vi förväntas vara glada och trevliga precis hela tiden. Och så finns det andra jobb... Det finns fördelar och nackdelar med både frihet och ansvar, med inrutade arbetsdagar och de du styr precis som du vill. Gemensamt för vilket arbete du än har är vikten av att se sitt värde och sina kollegors värde. Att ni litar på varandra och att ni skapar arbetsglädje. Glädje är inget att skyffla under mattan och inte skaka fram förrän sen. Då. När ni har tid över. Det är något ni skapar. Tillsammans. Det ligger inte på en enskild chef eller någon ensam anställd, det är allas ansvar! 

Arbetsglädje kommer oftast inte av sig själv utan handlar om att bygga en arbetskultur som främjar den. Den kulturen kan komma från olika håll och precis som i vilket lagbygge som helst handlar det om att träna. Träna på att trivas, träna på att uppskatta varandra och träna på att både ta och ge ansvar för bygget. Och du: det är en ständigt pågående process med ständiga uppgraderingar - det blir inte perfekt med en gång. Eller så blir det det? Kan ju vara värt att testa... 

I förra veckan pratade jag med ambulanssjukvården i Halmstad om det här under rubriken Glad Fri Stark - för laget och jaget  Det slutade med många aha-upplevelser och glada skratt och jag hoppas att det slutet är början på en härligt hälsosam process för det härliga gänget. Jag hejar på dem! 

(att vi var på fantastiskt fina Sju sjöar gjorde sitt till. Sååå mysigt!)

Det handlar inte om vi och dem. Det handlar om alla tillsammans. Vad gör ni på din arbetsplats för att trivas och känna den där arbetsglädjen som i sin tur ger motivation som ger tacksamhet som ger lönsamhet för både laget och jaget? 

Häromdagen bloggade jag om hur det du fokuserar på växer. Kan vara värt att tänka på när det gäller friskvård och hälsa på arbetsplatsen. 

I Hälsan i fokus - för framgångsrika ledare får du också heta tips på hur ni kan styra arbetet för en långsiktigt hållbar arbetsplats.

Vill du också boka en föreläsning? Hör av dig - det ökar min arbetsglädje!

Ses snart,

Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.