Mental avslappning - tips på träning

mental träning, avslappning, mindset, Malin Lundskog, Hälsa mera

Mental avslappning
Mental avslappning är ett av stegen inom den mentala träningen. Förra veckan bloggade jag om det första steget för att hitta sin mentala styrka och uthållighet: fysisk avslappning. Länk till det blogginlägget här: Mental träning: hälsosamt och effektivt för att nå mål. Den mentala avslappningen är den spännande fortsättningen på den fysiska, som gör att du släpper mentala spärrar du har utan att du vet om det (va? det där vill vi kanske inte kännas vid?), sänker din mentala anspänning, hittar lugnet inom dig och (det mest spännande och utvecklande av allt): öppnar upp till ditt alternativa medvetandetillstånd (mer om det nedan). Hur coolt är inte det?!

Tips på hur du tränar mental avslappning
Här kommer exempel på vad du kan föreställa dig för att göra din resa mot mental avslappning. 

  1. Sitt eller ligg bekvämt och börja med att ta några riktigt djupa andetag. Du vet: ner-i-magen-andning. Svårare än så är det inte att börja!
  2. Tänk dig att du går nedför en trappa eller åker en rulltrappa nedåt. Det här nedåtstigandet hjälper dig att hitta en avslappnad tyngdkänsla i kroppen.
  3. Mot slutet av trappan/rulltrappan föreställer du dig ett rum som bara är ditt och som du känner dig lugn och trygg i. Rummet kan vara ett vanligt rum med bord, stolar och så vidare, eller ett rum ute i naturen (jag har mitt i en hängmatta på en strand). Kliv in i ditt mentala rum.
  4. Häng i ditt mentala rum en stund. Andas i det. Möt dig själv här. Utan press eller tankar om att något är rätt eller fel. 
  5. Börja din färd tillbaka till ditt vakna, medvetna tillstånd igen. Se dig själv gå/åka uppför trappan. Ta några djupa andetag, sträck på dig. Och voîla! Du har fått en stunds återhämtning, nedvarvning, avslappning och är på väg att träna upp din förmåga att bygga mental styrka och uthållighet. Hur bra?!

Och du: somnar du, så somnar du! Det är ju verkligen att koppla av, så grattis till en stunds återhämtning i så fall. Som sagt: finns ingen press på rätt och fel. Bara gör, det är det enda rätta!

mental träning, sjö, mental rum, sol, utonjut
Hur ser ditt mentala rum ut?

Alternativt medvetandetillstånd
Ett alternativt medvetandetillstånd är, precis som det låter, ett annorlunda state of mind ... Ett tillstånd där vi kommer i kontakt med vårt omedvetna som ju verkar vara det som styr oss till största delen. Du vet: toppen av ett isberg är våra medvetna tankar och känslor, men den där stora delen av isberget som finns under ytan: det är där det händer. Det är i det omedvetna skillnaden som gör den stora skillnaden sker - tro sjutton att det är coolt att kunna påverka den delen!

Sömn och drömmar är två vanliga alternativa medvetandetillstånd. Det vet ju alla vi som kommer ihåg något från våra drömmar att våra tankar kan vara helt crazy och vi förstår ingenting. Hypnos är ett annat alternativt medvetandetillstånd, precis som självhypnos. Det vi är på jakt efter i den mentala avslappningen är en självhypnos light, där vi har släppt spärrarna och inte stoppar oss med tankar som att vi inte kan eller att det verkar tokigt att sätta vissa saker som mål eller rädsla för vad andra ska tycka. Det är i det alternativa medvetande tillståndet som en mental avslappning kan åstadkomma som vi kommer i kontakt med oss själva. Du fattar ju spännande!

I ett alternativt medvetandetillstånd ökar din koncentrationsförmåga, du får en rejäl avkoppling och blir öppen för att svara på suggestioner (sådant du säger till dig själv för att påverka dig i, hoppas jag!, positiv riktning). Här skapar du ditt liv utan inverkan av omgivningen och allt som pågår i den. Du äger! 

Mental träning - kan bli en quick fix
Den mentala träningen är sannerligen ingen quickfix. Vilken träning är det liksom? Men, ju mer du tränar på det, desto mer guickfix kommer det att bli i situationer du behöver vara mentalt stark. Genom att faktiskt köra förra veckans fysiska avslappning och denna veckans mentala avslappning bygger du grunden till en säkrare du. En tryggare variant av dig själv. Slappna av för att leva upp! 

Jag tänker inte ens skriva något om hur lång tid det tar innan du är redo för nästa steg, hade jag gjort det hade jag bara gissat. Vi behöver alla olika mycket tid på oss för att lyckas, det enda som är säkert är att det funkar. Alla kan lyckas! 

Ha så kul längs vägen - jag hejar på dig, det vet du!

Ses snart!

//Malin

PS. Tålamod och små steg tar dig till succé! Jag fortsätter att blogga om mental träning nästa måndag, följ bloggen på Bloglovin´  så att du inte missar det.

Och du: häng gärna med in i gruppen GladFriStark på Facebook där vi tränar både mentalt och fysiskt. Ja, faktiskt vad vi vill! 

Och du: Dela gärna dina tankar, frågor och erfarenheter om mental träning i kommentarerna här nedan. 

Comments

Permalink

Vilket inspirerande inlägg! Och vad bra med konkreta tips!! Det här är något jag äntligen börjar behärska med hjälp av guidad meditation. Men att bara ta några djupa andetag är en riktigt bra idé när stressen vill äta upp en, eller motivation brister för att komma till ro.

Permalink

Tack för det Maria och vad härligt att du hittar ditt sätt att varva ner. Det är ju så himla viktigt för att kunna bygga upp sig själv mentalt! HEJA DIG!

//Malin

Permalink

Tack snälla för den kommentaren. Och vet du: jag älskar mitt mentala rum. Kan längta dit när jag inte är där ;-) 

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.