Mera nytt om godhet

Hälsa mera

 

Ett gott hjärta, visst vill vi ha det? Och ett starkt, uthålligt hjärta. Ett hjärta som gör det lätt att vara människa helt enkelt! Eller, ja... enkelt och enkelt... Men visst är det spännande att ett nytt forskningscenter kring medkänsla, empati och tillit bildas vid Karolinska institutet?! 

Det finns studier som visar att produktivitet, effektivitet och kreativitet ökar om vi känner medkänsla och tillit till de människor vi har omkring oss. Det här har SvD skrivit om under några dagar. 

Medkänsla och tillit gör att vi kan tänka oss att göra saker utan att få kortsiktig belöning för vår insats. Ett arbetsklimat som främjar informella samtal och möten ger medkänsla och tillit en bra grogrund, det är ju oftast i de informella sammanhangen vi bygger förtroende, inte i de formella. Och samtidigt som jag skriver det här kom jag på att förebyggande friskvård på arbetsplatser under arbetstid är ett fantastiskt sätt att öka medkänsla och tillit mellan kollegor. Träna tillsammans! Workshoppa ihop. Laga hälsosam mat med och till varandra. Hälsa mera™ på jobbet är ju verkligen ett sätt att skapa möjligheter för informella samtal! Så bra :-) Så gynnande för medkämnsla, empati och tillit!

Jag har full tillit till min kollega, Malin O du vet, och jag känner empati när hon är sådär småbarnsmammatrött. Jag vet att hennes medkänsla finns när t.e.x. jag och mina tonårsgrabbar inte är överens och jag är trött p.g.a en annan typ av nattvak. Vi blandar och ger av informella och formella samtal, vi låter varandra spruta idéer utan att såga (i alla fall inte direkt...), vi tränar fysiskt tillsammans, vi slappnar av ihop, vi skrattar mycket och vi skapar massor!

Hur har du det på jobbet? Hur känner du för dina kollegor? Skrattar ni tillsammans? Gråter? Kreerar? Gör ni saker för varandra som inte alls visar sig i lönekuvertet, men som i det långa loppet visar sig vara det som ger mest för ett gott hjärta? Och låter godheten växa...

Hälsar mera med ett hjärta som är både gott, starkt och uthålligt idag. Hur hälsar du?

Malin L

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.