Mina bästa tips för att lyckas med vinterbadet

Du som har hängt med mig ett tag vet ju att jag älskar havet. Och att bada i havet. Jag har inte tänkt på det tidigare, men efter min senaste instagrampost om vinterbad fick jag frågor om hur jag gör när jag springer badar på vägen hem. Det är verkligen på sin plats med tips om hur du lyckas med ditt vinterbad är på sin plats. Det är enklare än du tror ...  

Mina bästa tips för att lyckas med vinterbadet:

  • Jag packar handduk, varma kläder (joggingbyxor, underställströja, fleecetröja, eventuellt långkalsonger) och ullstrumpor i en ryggsäck som jag antingen springer med (väger inget ju) eller lägger ifrån mig på ett bra ställe (har aldrig blivit av med något, brukar inte lägga ut mina finaste kläder). Är det blött ute tar jag med mig en torr mössa också, skönt att byta till efter vinterbadet. 
  • Jag springer så långt och länge jag vill. Njuter av löpningen och ser fram emot ett skönt bad.
  • När jag kommer till badplatsen och är varm och go av min löprunda plockar jag fram handduken så att den är redo. Sedan slänger jag av mig alla kläder (ja, alla! Det blir mycket kallare att bada i svettiga underkläder/badkläder), strumporna sist, för det är kallt att stå barfota på vintrig mark.
  • Jag badar oftast med mössa (eller buff) på mig och doppar inte huvudet om jag inte har nära in till en bastu. Blir håret blött och kallt och du har en bit kvar in till värmen blir du väldigt kall av att vara kall om huvudet ...
  • Efter det vintriga doppet är det fantastiskt skönt att lufta sig, men: jag torkar mig först på fötterna och tar på mig ullstrumporna. Jag har sällan underkläder med mig, det vet alla vi som halvfuktiga har försökt att trassla på (eller av!) oss en sport-bh att det kan ta tid. Så jag kör ofta en tros- och bh-fri lätt lätt jogg hem. Känns det obekvämt att jogga utan bh får du tråckla på dig en förstås.

Så tar jag mig hemåt i samma skor jag har sprungit i, varma kläder och eventuellt med en torr mössa på huvudet. Jag joggar lätt om det är så kallt ute att det blir för kallt annars, men det är inte så dumt att ta en ganska lugn promenad också för nedvarningens, återhämtningens och livets skull. 

hav, vinterbad, Malin Lundskog, hälsa, Hälsa mera
Vem vill inte vinterbada i det här?

Men varför vinterbada?
Jag vinterbadar för att jag kan. Jag vinterbadar för att jag vill. Och jag vinterbadar för att jag mår så himla gôtt av det! Hälsoeffekterna av vinterbad har jag skrivit om förut, du hittar två inlägg här:

Mer information om det hälsosamma med vinterbad: Hett med vinterbad

Här kan lyssna på mig när jag pratar om vinterbad i P4 Göteborg: Malin pratar vinterbad i radion

Ses snart igen,

heja dig sålänge!
//Malin

(Filmen är från dagens löprunda i någon minusgrad, censurerad för att undvika nakenchock här på bloggen ... )

Comments

Permalink

Oh. Tack för tips. Minsann om jag tine ska se om jag kan utmana mig själv med en löprunda med efterföljande vinterdopp under jul! Så stort tack för beskrivningen av hur du gör - mycket hjälpsamt!

Permalink

Jag har ett egetpåhittat ord för det där. kallar det Sprada. (Springa + bada) har gjort i flera år. I början gjorde jag som du men tyckte det tog för lång tid så jag hoppar liksom i på vägen och springer sen bara vidare. Ja i samma kläder. Funkar förvånansvärt fint! Man blir varm direkt igen. :-)

In reply to by Ingmarie Nilsson

Permalink

... som har hittat på sprada-ordet?! Det har ju slagit!

Tufft att dra på blöta kläder igen! Fattar effektiviteten och enkelheten. (Men: eftersom mitt dopp ofta är stand in för dagens dusch (älskar saltet) så vill jag ha lite fräschare kläder efter dopp.)

 

GOD JUL!
//Malin  

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Jag har köpt träningsredskap som miniband och trx hos Träningspartner.

Glad fri stark, författare, bok om hälsa

 

Beställ GLAD FRi STARK! Boken om hälsa du inte ska läsa, utan göra ... 

Ljudböcker! Jag gillar ljudböcker och tycker att Storytel gör rätt! Testa!

En hel bok fullknôkad med löparglädje. Köp boken!