Morgonträning

Jag älskar att träna på morgonen, oavsett årstid, oavsett väder, oavsett... allt: morgonträning äger! Jag är inte alls alltid vrålpigg när jag drar iväg på mina träningsäventyr i mörkret, regnet, blåsten, gryningen, soluppgången eller vad det nu är naturen och årstiden bjuder på för förutsättningar. Helt ärligt så är jag ofta gôrtrött när väckarklockan ringer och vill inte alls kliva ur den sköna sängen. Men: jag vet att jag är gôrpigg när jag kommer tillbaka hem igen, redo att äta frukost och väcka generationen som verkar kunna sova dygnet runt. Det finns ingen bättre uppladdning för en hälsokreativ dag än morgonträning. Utomhus. Basta!

Det är faktiskt inte bara som jag tycker det här, rent faktiskt visar forskning på vilka extra positiva effekter morgonträning har, jämfört med de positiva effekter träning har under andra tider på dygnet. För självklart är det alltid bra med träning (om du inte är sjuk/skadad/övertränad eller så). 

Några av morgonträningens effekter:

  • om du inte äter ett skrovmål innan träningspasset ger morgonträning ökad fettförbränning, för dig som är ute efter den, oavsett vilken träningsform du väljer (det kan röra sig om så mycket som 2,5 ggr så mycket). Det är tack vara nattens fasta, som gör att du inte har något annat att förbränna än just fett. Annars väljer kroppen av sig självt kolhydrater innan fett som energikälla.
  • endorfinerna du kickar igång under morgonträningen varar långt in på dagen och ger dig alltså energi och glädje till jobb, skola och annat.
  • hormonproduktionen som startar på träningspasset gör också att du håller en jämnare blodsockerkurva under dagen, vilket gör att du får lättare att äta bra mat.
  • ett morgonpass krockar sällan med något annat, dagens träningspass är överstökat och du har tid över till allt annat du gör under dagen.
  • nattsömnen blir bättre av att du har tränat överhuvudtaget och de uppiggande hormonerna hinner ur kroppen innan det är läggdags, vilket betyder fritt fram för lugn och ro-hormoner.

Och precis när jag kom på att jag vill blogga om det här med morgonträning plingar det i telefonen, ett sms från en fin vän: Kan/vill du träna imorrn bitti?. Gissa vad jag svarade? Morgonträning OCH sköna samtal med en kompis - snacka två fina flugor i samma smäll!

Malin L

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.